311009

Hej och godmorgon allihopa! Nu är jag uppe och piggare än vad jag faktiskt borde vara efter en lång gårdag!

Det började med att vi stack till Erica, jag, Frida, Andreas och Marika. När vi kom dit började vi att äta lite god taco Erica hade gjort vid till oss, sen satte vi igång och spelade lite spela m.m och det blev tillslut en hel del dansande på hennes overtap! Senare fram mot 12 drog vi oss in mot stan och in till tempel! Det hade fortfarande inte löst sig med mitt legg och att låna Idas skulle aldrig funka på tempel. Så fick tillslut låna Fridas och ställa mig länst bak i kön! Så vi inte skulle komma in precis efter varann.. Men eftersom jag träffade några killar i kön som var 5år äldre än mig så fattade vakten inte riktigt så han släppte in mig!

Hade en sjukt rolig kväll, nu hade jag tänkt att inte gå ut eller försöka komma in någonstans till jag fyllt 18, vilken nu bara är om ca 2veckor =)!


Haha är vi inte lika?


Nu sticker..

Nu sticker jag iväg! Ha en underbar fredagskväll hinner knappast uppdatera er mer än detta just nu =)
Men vi hörs om kvällen imorgon!


Haha hittade en söt bild på mig och Andreas sen i sommras!

Gratismode!

Nu kan du, jag och alla andra samla poäng och få fina present kort hemskickade på just dina favoritbutiker! Gör som jag och andra redan har gjort och registrera dig, såklart är det helt gratis och det enda du behöver göra är att bli medlem och delta i lite olika lekar inne på sidan för att samla poäng!


301009

Hej alla läsare! Nu är jag äntligen uppstigen ska så småningom hoppa in i duschen och sen håller mamma på med e stor skål gröt till oss som vi ska käka sen. Är vrålhungrig har inte ätit sen typ middags igår. Sen måste jag nästan direkt gör vid mig viska vara hos Erica redan vid 6 ikväll och jag vet som vanligt inte vad jag ska ha på mig.. Men de hoppas jag löser sig mot dan! Sen måste vi fixa och slå in hennes presenter ni vet sånt som vissa personer faktiskt tänker på nör de köper presenten, då ber de lite snällt om de kan slå in den åt en.. Men såklart är man inte lika smart och gör det själv.

Men nu måste jag in i duschen vi hörs lite längre fram på dagen ♥

Galan!

Sitter och glo på tvn nu på cancergalan.. skriver ner lite titt som tätt om lite bra fraser och andra saker som vi ska ha med i projektarbetet! Vad gör ni? Sitter ni också och stödjer fonden? Känner att jag borde dra iväg lite samtal faktiskt nu när jag vet lite mer om det.. 

Bilder från igår




291009

Hej, nu är jag hemma från Frida! Vi gick upp vid 10imorse kanske, stack ner och käkade lite och satte på tvn.. Sen slängde vi på ännu mera smink på det vi inte orkat tvätta bort eftergårdagen och stack ut till stan. Hittade äntligen lite grejer som Erica ska få imorgon =)

Imorgon drar vi till Erica tidigt och firar henne sen drar vi vidare ner in till stan, till tempel ochtivoli! Får Ericas legg imorgon så det är fixat iaf.. Hon skulle varit med oss går men hon blev sjuk och orkade inte gå ut.. Men hon ska firas dubbeltupp imorgon !


In och out!

Nu stickerjag snart iväg till Frida, har lite ångest vet itne alls vad jag ska ha på mig ikväll, leggings, inte leggins, klackar, converse? Linne, paljettväst? No idea, just nu ser det väl ut att bli nått grått linne med detaljer, svarta leggings, paljettväst, och converse tror jag.. Men vi får se packar iaf ner det och något mer till Frida. Annars kan jag ju alltid låna någonting där! Är så himla taggad! Efter Frida drar vi till Krille och förfestar med gänget och sen är det ner till stan och skaka lite!
Men nu måste det packas och fixas men jag hör kanske av mig vid hemkomst ♥
Vad ska ni göra ikväll?

 


Få mjuk och fin hy!

Här är några tips till dig som anser dig själv leda av torr och irriterande hud.. Detta får iaf min hud att alltid återfuktas och aldrig någonsin vara torr. Varje morgon och kväll använder jag proactiv, vilket har 3 olika inverkan. Först har den peelingen då huden förs len, sen tvättar man av det och tar man lite av den andra flaskan på små tussar och smörjer in, den renar huden och tar också bort all ditt smink och slutligen tar man den 3dje lilla flaskan, finns en för dags och kvällsbehov och smörjer in! Och de två sista ska ej sköljas av! Annars kan man smörja in ansiktet fera gånger om dagen, men jag är inte i så stort behov av det. Smart är också de att köpa hem olikfärgade skrubbvantar och använda dem samtidigt när du duschar! Är du noga med detta kommer fdu snart ha en mjuk och len hud på bara någon vecka!
Det är inte förbjudet att hoppa över nån kvälls eller morgon sköljning heller, resultatet blir ändå detsamma. Andra tips som många säkert redan vet är att ikke äta varken chips eller choklad som gör din hud fet!

Haha låter som nån jäkla reklam men det funkar faktiskt! =)



Godmorgon alla

Nu är jag upp och håller på att göra vid mig inför idag.. Vet inte riktigt hur tider och allt kommer anpassa sig idag. Jag funderar på att skippa fotograferingen för att hinna med allt som ska göras till ikväll.
Jag var uppe redan 8 i morse för min nacke tillät mig inte att sova längre, men efter att ha snackat ett tag med Frida somnade jag senare om och uppe var jag nu klockan 10! Jag som skulle vara i stan vid 11. Orkar inte att jag är så kass på tider mornarna.. Men min nacke är iaf mycket bättre än igår och jag kan nog räkna med utgång ikväll ändån =)
Men nu måste jag skynda mig och fixa ihop alla saker och fixa smink!


Godnatt

Skulle egentilgen iväg på bio nu ikväll, och se någon film. Ja, förresten final destination? Går inte den på bio nu? Sett och hört att några sett den men har inte sett att den går här iaf ;s
Men jag kunde iaf inte dra mig ändå in till stan för min nacke.. Så har stannat hemma istället och kollat lite film med Sara som är hemma igen =)!
Får verkligen hoppas att natten gör under för min nacke för jag kan inte ha en ömmande nacke med tanke på min redna fullbokade morgondag..

- In till olympia och kolla på matcher
- Ner till stan och köpa present/er till Erica
- In till fotografer och fotas
- Direkt till antingen Erica, middag/förfest
- Utgång till Cardinal


Hittade..

Hittade några andra bilder..


271009

Godmorgon! Jag vaknade i morse med en så fruktansvärd nackvärk och huvudvärk om man kan kalla det så! När jag vaknade kunde jag inte röra mitt huvud.. Jag fick kalla på mamma som fick hämta en värmekudde åt mig som jag kunde lägg på min Nu är det iaf lite bättre men jag kan fortfarande inte vända mitt huvud utan att det gör ont.. Har ni varit med om något liknande själva? Orkar inte detta fan fan FAN.

Jag orkar  inte med om det ska hålla i sig i veckan..
Men nu ska jag se om jag kan hitta några tabletter som förhoppningsvis  kan minska värken.


Bilder från malmö






Har 98 stycken hemma, ni får iaf se 3 nu =)

261009

Så nu långt senare är jag hemma och sitter nu och kollar på that 70's show. snart sk ajga ta fram någonting gott och äta och sätta mig och kolla på lite olika serier som gick på tvn igår som jag missade.. Om någon halvtimme kommer även Frida hem så ska vi snacka lite om vad som händer ikväll, vet inte om vi skulle dra på bio, eller bowling kanske, annars blir det kanske bara hemma kväll!

Sen ringde en annan modelargentur mig som en vän till mig hade tipsat dem om. så ska snacka lite med Frida om det, vi har iaf bokat in en priliminär tid nu på onsdag vid 5!

Nu ska jag bara lägga in mina bilder från malmö och fixa lite med dem sen kommer de upp =)

I malmö!

Sitter just nu på pappas kontor på malmö, och hjälper honom med lite pappersarbete på datorn. Vi var nere i stna tidigare och kollade och hämtade ut modellbilderna jag tog här om veckan.. Sen stack vi vidare och träffas Torgny pappas kollega, som vi käkade lunch med inne på mando. Och nu är vi igen på pappas kontor.. Strax ska vi iväg och göra några ärenden åt pappas kunder och sen åkter vi in om stan igen eller åker vi hem får se vad vi orkar med.

Bilder kommer när jag kommit hem, har inte sladdar och grejer med mig hit =)

Godmorgon!

Hej, alla mina snart 500läsare, nu snart ska jag iväg till malmö en runda och fixa modellbilderna ja tog här om veckan. Ska inte dit förren 11 egentligen men pappa måste till sitt jobb före som ligger någonstans i malmö!
Så nu måste jag skynda iväg, sen lägger ja in lite bilder ! =)

Godnatt!

Nu tänkte jag även dra mitt stå till stacken och lägga mig.. Klockan är visserligen endast lite över 12 och jag är ledig imorgon men sen ska jag upp tidigt och åka inom pappas jobb innan jag kan åka in till stan och hämta mina modellbilder. så blir en tidigt morgon, tur att jag haft 2dagar nu att sova ut på! Och har en hel vecka framför mig, mmm. Underbart!

Ikväll har jag braa varit hemma, kollat på massa filmer, blev bl a 2 julfilmer nu när det sakta och långsamt närmar sig jul så kunde jag inte låta bli. Så plockade fram julfritt och lite pepparkakor och myste lite framför tvn. Sen klockan 9ikväll var de love actually! En av världens mysigaste och finaste filmer som gjorts.


Men nu kallar sängen godnatt alla fina läsare ♥


Planer..

Frida är inte hemma ikväll, och då undrar ni säkert vad jag gör? för vi brukar väl precis träffas varje dag vi får möjlighet till det eller? Men jag har iaf detta planerat ikväll!
Men nu måste jag sätta igång om jag ska hinna med allting!



Nej, faktiskt inte.. Men detta har jag redan inbokat att göra i veckan iaf.
Har ni några planer ännu? =)

Hur gick egentligen körningen?

Och körningen gick ju bra? eller . Ja, jag och pappa körde först, eller om jag ska rätta mig själv så körde pappa ibäg till ljuskulla där vi letade efter någon stor parkering. Vi hittad någon någerlunda stor parkering och så visade pappa hur man skulle sita kolla och köra och sånt. Sen var det dags för mig att prova lite, så satte mig och fixade alla speglar säte och sånt. Sen la jag in frikopplingen, gasade och körde iväg!

Nej så var det väl inte.. Haha jag höll inne frikopplingen och gasade upp och stannade lika tvärt! Men sen åkte vi vidare till en större plats på ättekulla och körde runder där på någon plats! Då satte sig allting nästan, fixade bromsen tillsammans med frikopplingen, även frikoppling med gas och gas med svängar =)

Synd är det dock att jag inte fixade bilder eller någon video men det kommer nästa gång!

Ut på vägen!

Nu ska jag och pappa ut och övnigsköra. Det är första gången så så jäkla nervös. Vis ka hitta nån parkering nånstans att börja på. Men vafan där kan ju vara bilar vi denna tiden.. Vet ju inte ens hur man får igång en bil knappast! Men jag får väl göra som alla andra, varna er lite! Så håll inte till vid någon parkeringsplats idag runt 2-3! Får komma tillbaka om hur det gick =)


Godmorgon!

Nu har jag precis tagit världens lägsta dusch. Så nu är ja på g igen. Och idag så flyttades ju klockorna en timmes bakåt, en timmes extra sömn är ju aldrig fel! Så alla som gömt eller inte visste att man skulle ändra klockan en timme bakåt idag nu vet ni! Annars hade jag tänkt mig att jag skulle dra mig in till tvn nu för att kolla lite repriser från helgen, var inte hemma så mycket så har inte haft möjlighet att kolla. Men det finns inget bättre att en söndag ha kvar massa repriser och bara slöglo på tvn hela dan, eller? =)
Eller vad brukar ni göra en söndag?

Hittade..

Hittade en till video från igår som jag tänkte ni kunde får se
Haha han spottar mat på Johan!


Myskväll med Kajsa

Ikväll kommer Kajsa hit så ska vi bara ha myskväll här hemma med lite tv, chips och choklad och sånt gott! Bara sitta i myskläderna och kanske sätta på nån skräckis eller någon riktigt mysig film, vi får se vad det blir! Hon är en helt underbar vän, som jag känt mestadels av mitt liv ända tillbaka till vi var kanske 5-6 år. Love her!

Lite om igår..

Åkte ner i stan och mötte upp massa folk! Sen stack vi upp till stinsen med Mathilda och Disa.. där träffade iv massor av folk från filborna loveit! Sen stack vi ut och träffade ännu mer filbornafolk verkar som hela den skolan hade som utgångsdag igår =) Vi stack ner till tivoli, men eftersom jag är under 18, vilket jag faktiskt blir om 20 dagar.. så vågade jag inte chansa på att komma in för jag var inte tillräckligt peppad för det! Så vi stannade ett tag med allt folk vi kände och sen gick vi ner mot knutpunkten igen och träffade ilia och lite vänner till henne!
Blev en ganska dramafullkväll men sånt tar jag inte upp här!

Haha, jag och Frida kom hem och somnade direkt i soffan


241009

Tog en rätt så lugn morgon till Kajsa ringde mig och sa att vi skulle in till stan. Så får verka vort min huvudvärk och göra det bästa av situationen. Men nu måste jag fixa och klä på mig det sista..


Godnatt!

Nu kom jag hem och ska bädda ner mig i min varm sköna säng! Det är så mycket skönare att komma hemoch lägga sig i en varm säng än att ha varit hemma hela kvällen och lägga sig sent? =) Ellerhur?

Imorgon kommer också ett videoinlägg från idag!



Haha, någon som vet vem denna killen är? :D
Jag och Frida träffar honom på stan ibland på helgerna
Han försökte muta vakten så att jag skulle få komma in på nån klubb
Sen bjöd han oss på massa mat!
HAHA, sen försökte han ragga på Frederik ..


Till Mathias..

Nu håller jag och Frida på och göra vid oss.. Vi har varit nere och käkat ett antal gånger och kollat massa tv med andra folk i våra familjer. Men bussen går nu om 10 min och vi har tidsbrist igen! Men om jag loggar nu så kan vi nog förhoppningsvis iaf hinna bussen :D

Hörs senare!

Påväg till Frida..

Nu harjag klätt och gjort mig iordning för middag hos Frida! Vi blev bjudna dit för några veckor sen och ska ni dit och äta middag och snacka lite rent allmänt. blir väl rätt så mycket snacka om vår 18års fest! Sen vet jag inte vad som händer, får se vart och vem vi träffar..

Bara att höra av er om ni vill ses eller har förslag på vad man kan göra =)

231009

Nu är jag hemma och förskaffat mig ett höstlov! Allt inom fn med tal och rasolutioner gick bra idag :D Mitt tal fixade sig och kunde faktiskt svar på alla frågor som jag ställdes inför rätta för. Alla tyckte jag såg lugn och säker ut när jag stog uppe på scenen inför hela aulan och snackade i den allför låga mikrofonen.. Men helmligheten var att mina ben skakade hysteriskt där bakom talarbordet!

Sen i slutet blev det prisutdelning till bäste deligat, bästa framförande av land o.s.v Och vill bara påpeka att SOS insaffade alla prser där förutom ett! =) Helt underbart hur bra vi egentligen är.


Klar och redo för imorgon..

Nu har jag fixat det sista på mitt tal jag hade att förbereda till imorgon. Ska försvara Tysklands utskott om trafficking och prostitution! Känns massa skönt och är verkligen redo för massa frågor angående mitt tal. Klädsel och hår och allt är också fixat för en gångs skoll. Letade upp kjolen jag skulle haft idag och mamma har även fixat svarta strumpbyxor nu så jag slipper gå i dessa fula genomskinliga jag har haft nu i 2 dagar.

Men nu ska jag öve lite på talet innan jag somar..
Hörs om hur det gick imorgon =)

Hemma och vänder en runda..

Är hemme från stan! Jag ich Frida skulle egentligen till väla men vi körde på stan eftersom det låg en aning närmare. Hon var och kolllad epå någon telefon som såg nått liknande ut som min nya. Men hon kunde inte bestämma sig vilket abonemang hon ville ha så hon ska dit nu i helgen istället.

Nu när jag kom hem hade min bror gjort panpizza till mig, sånt vi får fixa när varken mamma eller pappa är hemma och kan fixa mat åt oss. Så nu ska jag bara käka lite och sen drar jag ut en stund till med Frida och sätter oss vid nått ställe här i närheten! ♥

221009

Nu har jag kollat klart på gossip och ska kanske snart med upp till väla med Frida.. Hon ska kolla på nån ny mobil, eftersom hon har haft sin gamla ett ganska långt tag nu..

Vi hade även lite fn rollspel idag, då vi först delade upp oss i två grupper med olika utskott! Jag och Ellinor satte oss med miljöfrågorna och började disskutera lité runt om de tal vi hade skrivit. Sen framförde jag först mitt ena tal till Danmark och sen framföre hon vårt utskott angående trafficking frågan! Och allt vi röstade för och våra utskott som var med gick vidare så det va ett bra resultat på rollspelets andra dag.

Imorgon ska jag framföra våpra tankaroch bårt utskott på vad man kan göra för att mindska trafficking. Måste läsa på om det lite ikväll, så jag är ganska beredd på samtliga frågor som kommer komma imorgon!


Godnatt!

Nu tänkte jag lägga mig och få en lång natt sömn så att jag kanske mot förmodan mår lite bättre imorgon. Jag var illblek idag och mådde skit.. Men kunde inte heller gå hem så fick stå ut. Funderar lite på vad jag ska ha på mig imorgon, känner att jag ska ta några svarta byxor eller kanske en svart kjol, denna eller en annan. Sen kanskedet blir nån rosa glansig tröja eller något annat. Sen funderar jag faktiskt på om jag skulle ha lite rätt läppstift nu när man ändå har möjlighet att ha det utan att verka helt fel. Och även kanske några fina glasögon på huvudet!



Åter tillbaka..

Nu är jag hemma igen efter en behövlig pratstund med Frida.. och är även klar med mina tal till imorgon! Skönt. Så nu ska jag sätta på tvn ett tag och se vad jag kan hitta för något.. Kollar nästan aldrig på vanlig tv längre så vet inte alls längre vad som går.

Men så kallt det är ute nu, gick ut i min vinterjacka med joggingbyxor och converse.. Jag brukar vara varm om jag är extra varm på något ställe i detta fall då på överkroppen.. Men mina fötter var typ som isbitar när jag kom hem för ett tag sen! Så nu blir det fram med mina beiga vinterskor, vet inte vad man kallar dem. Ja, just det måste köpa nya sådana med haft dessa sen 8an känns som de börjar bli lite gamla kanske.
Men ett par nya ugg's kanske? =)




-


211009

Hej! Nu var den första dagen av fn rollspelet avklarad. vi börade 9 i morse. Stack till skolan i lite kläder sen stack jag in på toan och  bytade snabbt om med Ellinor! Direkt sprang vi bort till aulan där alla skulle vara samlade om 2 minuter. Sen började de snacka om allihopa hur allt skulle gå tillväga och när de tänktes vara klart. Så vi började med att läsa våra öppningstal och sen började vi att gå runt och snacka med alla deleganter för att få stöd till våra resolutioner och även ge stöd till andras förslag. Men vi fick tillslut två resolutioner framröstande med hjälp av några stöttande land bakom oss, så imorgon ska vi representera dessa förslag och då skriva ett nytt tal.

Fick ta Fridas kjol och nån längre tunika idag med kavaj och klackar! blir nog något liknande imorgon, kanske dock någon annan tröja och skor. =)

Nått sånhärt företagsaktigt såg jag ut!


Godnatt!

Har blivit lite slöskriven på min blogg på siståne.. Men bara för jag har varit så upptagen med massa andra saker jag jag inte haft tid eller orkat skriva! Men det blir bättring från och med nu! Mera bilder ska läggas in och ska bli lite fler inlägg då ajg inte säger vad jag gör om dagarna och inte heller vad jag ska göra? Men lite sånt tar jag ändå med.. Men lämnar ändå mycket privatliv utanför bloggen, om ni tror det eller ej.

Men nu ska jag dra täcket över huvudet och försöka sova bort denna nervositeten jag har inför fnrollspelet imorgon!

Varför jag vill blir18!

Är så sjukt trött på att bara vara 17 för tillfället, eller ja nästan varje helg faktiskt..
Det är så mycket man går miste om och inte kan göra.

VIKTIGA PUNKTER
- Man man inte komma in på uteställen
- Kan inte tjäna normala pengar på min blogg
- Kan inte få någonting underskrivet själv utan man måste ha sina föräldras underskrift!
- Kan inte gå och kolla på diverse konserter.. DAVID GUETTA?!
- Kan inte jobba nattskift/sena kvällar på jobb
+ så himla mycket mer..

Men nu är ja snart äntligen mina 18år bara drygt 25 dagar kvar!


201009

Nu kommer snart Sara in här för att kolla lite och mysa ett tag framför tvn med snack och sånt. Annars hade jag prov i företagsekonomi idga, hm gick väl sådär.. Känns som att jag inte hade pluggat på rätt grejer. Sen hade vi matte och sånt sen gick jag mot olympia igen och mötte upp Emma och blev körd hem :) Vi skulle ta lite bilder och sådär, fast hennes kamera var gsnska oladdad så vi ska ta det imorgon istället!

Men nu skajag fixa fram lite fika och filmer! :)


COSTA!

Var inne och kollade runder igår på resor och boende inne på datan.. Måste hitta något snart! När man snackar med andra så har de redan bestämt hotell och liknande och i princip bokat hela grejen! Så läser ni detta tjejer måste iv sätta igång och boka vår resa. Har kollat upp lite downfalls och lite bättre ställen. Bolero och sembo är två bra och stora hotell med massa möjligheter där många ska bo! Fan vad jag vill boka nu och ha allting klart och sluta sitta och fundera på om det kommer finns flyg och etc. STRESS STRESS

Denna resan kommer bli så jävla bra tjejer!
Frida, Erica och Belinda! ♥

Uppdatering från skolan..

Har sos nu, och alla sitter och fixar sina resolutioner och öppningstal men vi är redan klara så har ingenting att göra. Så sitter här istället och klagar över min huvudvärk.. Skulle till stan med Kajsa och träna sen men blir inte av då kan det bara bli sämre. Så får sitta här och vänta tills lektionen slutar vilket typ är om 20minuter. Sen ska vi ner och snacka med magnus om utvecklingssamtal och sen ska jag fota lite med Emma.

Måste lägga mig ner på databordet en stund..

Kvällsplaner..

Nu springer jag iväg en runda till Elise.. Möter upp henne på vägen och så ska jag se hennes nya lya.. Blir lite plugg och fotande. För Emma har ett fotoprojekt som jag ska hjälpa till med lite ikväll! Så nu ska jag bara sticka in i köket och kolla lite om där finns några godheter man kan ta med mig, annars kommer jag nog somna där coh inte få mycket annat gjort :)

Här är även en bild från igår, glömde nämligen ta och Frida tog endast denna!


Haha söt!


181009

Nu ska jag väl ändå orka skriva några rader på bloggen.. Vi var nere i malmö tidigt i förmiddags och skulle in på ett modelljobb osm Sandra fixat åt oss. Började med att alla blev sminkade och sen fixades kläder och, hår och likanande..



Modell bilderna på mig, kommer nästa vecka när jag har varit och hämtat ut dem.

Godmorgon!

Har varit upp nu sen runt halv 9 och ätit och fixat och tagit fram massa grejer som jag ska ha med mig till malmö denna eftermiddag. Tar nu bussen till stan om 20 minuter och möter upp, Frida, Sandra och Sandras kompis. Sen tar vi väl tåger runt 10 över 10 skulle jag tro.. Vad vi ska göra malmö får än bli oklart, ni kanske kan gissa på något? :)

Men nu måste jag kila iväg, så jag inte missar bussen!
Hörs sen ♥


Påväg ut..

Nu är jag äntligen klar och redo att sticka ut.. Det blir bussen till Frida där vi ska fixa oss dwt sista innan festen ikväll! Ner i stan och sen upp på olympia. Nanana. Kommer bli bra, mäter nog Kajsa där eftersom hon vill cykla dit ikväll i båsten och regnet!

Men nu får ha en underbar kväll, så hörs vi imorgon eller väldigt sent ikväll!
Kommer bilder ifrån ikväll imorgon:)


171009

Hej! Nu har jag precis kommit ut ur den sköna varma duschen.. Var nämligen och dykte tidigare i morse vid Mölle och fick mitt dykcertifikat :D Sen åket vi ner mot stan igen och fixade våra grejer.. Sen mötte jag upp Daniela fräch och söt.. Vi ska käka lite, så stod och velade lite var vi skulle välja, men tillslut tog vi ändå gamla trogna espresso. Där jag beställde en scone och en chi. Känns som min mage är rätt tierd på det nu.. så ska inte äta och dricka det på några månader nu alltså.

När jag kom hem hade jag fått städhjälp haha, mamma och pappa hade varit här inne och storstädat hela dan de var så trätta på hur här såg ut.. Men vadå lite stökigt är väl mysigt ellerhur? Men ja de var inte så glada på allting de hitta kanske:) Men nu ska jag fixa vid mig och ta med lite kläderjag ska ha till ikväll då vi ska på 18års fest!

Bloggar lite senare!

Myskväll!

Ikväll blir det myskväll med två av världens finaste tjejer. Sara är redan här och Frida kommer när som helst. Vi får se vad vi hattar på mysa lite framför tvn och äta massa gott! Kan verkligen inte ha bättre vänner än dessa, underbara vilket ställer upp när som.. Fan vad jag älskar er!

Odd molly jacka.

Det var dessa här jackorna jag var och provade idag, båda är rosa, fast det tydliga vars skillnad är att den egna har volanger och den andra inte. Den med volanger är lite kortare, har silvriga knappar har inget mysigt foder innuti, bara i luvan. Den andra är mer simpel, med foder i hela jackan, en längre modell!

Här är de två olika modellerna, vilken hade ni valt?
Vilken passade mig bäst?


161009

Hej! Nu har jag äntligen kommit hem från både skolan och vår lilla roadtrip. Mamma ringde mig i skolan och sa att de hade hittat en jacka som jag köpte igår i en annan storlek, ja i Halmstad. Så mamma kommer och hämtar mig från skolan och så tog vi en liten tripp till Halmstad. I en affär som heter Nordic Safari hittade vi jackan som de hade lagt undan till mig. Provade den men hittade samtidigt en annan modell i en annan färg, så fick lite ångest där ett tag. Men valde tillslut en som jag tror blev helt rätt! :)

Sen på hemvägen så köpte vi med lite chilatte, och vaniljlatte och lite goda muffins!

Såhär såg jag ut idag.




Blev ni inte lite sugna nu? haha


Godnatt!

Nu hade jag tänkt att gå och lägga mig innan 12, inget plugg att sitta uppe och göra.. Sen har jag en lång morgon imorgon, börjar inte förren lite efter 10, så kan verkligen sova ut lite inatt. Sen ska jag upp och ha lite svenska, sen idrottspsykologi, som är lite tänkandet och mål och grejer man har inom indrotten. Sen ska jag ner till stan en runda med Daniela. Ska fika en sväng och sen ska jag även kolla inne på zebra om där finns några andra jackor jag kan tänkas vilja ha!

Men nu ska jag bädda ner mig undr duntäcket med gossipboxen..    PUSSS

Uppdatering efter väla..

Hej! Nu har jag kommit hem från resan på väla.. Stack dit för att byta en tröja jag tidigare köpte på stan till 2 storlekar mindre. Sen hade jag beövt kolla på jackor och sånt med så tog en tur runt i massor av butiker efter någon fin! Hittade sen odd molly jackor inne på spitit och jag köpte med mig en rosa hem, dock inte säkert på om jag vill ha den ännu.. Men den är riktigt söt, men vill egentligen ha en beige eller vit vinterjacka.

Och på väla besökte vi självklart grafitti där vi beställde potätor!


151009

Idag är det den 15 oktober vilket innebär att det är exakt en månad till jag blir 18! Nu är det nästan bara jag kvar, Erica fyller år nu denna eller nästa vecka och sen är vi alla 4 äntligen 18! :) Efter jag fyllt då..

Annars hade vi svenska idag och sen ahde jag håla då jag fixade till mina resolutioner och samtidigt skickade lite mail. Sen hade vi filisofi där vi nog snackade om vad som är en sanning i livet. Ifrån allas synvinkel. Sen stack jag och Ellinor ner en runda på stan och kollade runder hon skulle kolla på ett par byxor från tretton som hon sen köpte, jättefina! Sen gick vi in om gina också där jag äntligen hittade en längre kosta som jag direkt köpte.. Vet inte direkt om det var rätt storlek så jag la undan en på väla också så får åka upp dit ikväll eller imorgon och kolla och prova den!

Men nu ska jag ut en runda ♥



Jacka från lewi's
Converse från trampolin
Tröjor från ginatrikot
Leggings från ginatrikot
Halsduk från ginatrikot
Armband från H&m m.m
Xoxo ring från b-young


Statistik idag



Statistiken idag har bara gått uppåt hela tiden.. Kul att så många är inne och läser! Förstätta läsa och kommentera min blogg :)

Videoblogg

Vi lovade ju er..

 





Haha ta inget på allvar!    Vi leker inte..

Hemma!

Det blev en ganska lång runda idag.. Det var kallt som fan ute! Just nu känns mina händer som två isbitar de bara skakar och är helt stela så kan knappt skriva.. Men nu ska jag sätta på mig lite varmare kläder och ta kolla efter lite i kylskåpet efter nått gott att äta! Och även göra lite varmt te!

Lite kvällsunderhållning idag;

-Halv 8hos mig
-Sverige-Albanien matchen
- Two and a half man avsnitt


-


Måste bara..



Haha var bara tvungen att påminna er om denna videon, eller helt enkelt visa den
 för de som inte sett den. Såg väl den för första gången för lite mer än 2 månader sen..

-Men jag har haft sex med fler än 10!
-Har du någonsin..
- Ööh kolla bögar!

De är inte mer än 15år ..

Det roliga var att denna bloggerskan skriker ut att hon har en av de största bloggarana i Sverige, bara att de hon snackade med inte hade en aning om vem hon vad och inte jag heller!

Det var denna videon som gjorde henne "känd"!


141009

Sitter och kollar lite gossip nu, som bara blir bättre och bättre! Kom hem för någon timme sen, var i skolan tidigare och pluggade lite FN, och nu är vi helt klara med våra resolutioner ska bara kolla egenom varandras till imorgon. HELT UNDERBART SKÖNT!

Orkade inte ta på  mig någonting propert? haha kan man säga så? till skolan iaf. Så kom i joggingbyxer och liknande.. Sjukt skönt! Tänk att man inte kan får ha det på vissa skolor som Procivitas t. ex. När 91 hade kommit till Procivitas för 2 år sen hade de äldra klagat på att de inte klädde sig fint nog.. Jag menar man har väl rätt att klä sig hur man vill egentligen? Förstår att procivitas har lite högre krav men iaf! Eller va tycker ni?

Annars känner jag verkligen hur kallt det börjar bli nu.. Det var minusgrader i morse och hade nog inte klarat mig utan min stora svarta jacka från lewis. Det är vekligen sjukt hur tidigt den kalla vinden kommer egentligen det är bara oktober och man hade redan börjar plocka fram sina vintergrejer, mössor, halsdukar och varma vinterjackor!

131009

Det blev en kass uppdatering idag.. Lång dag i skolan och sen hem direkt och sätta sig och jobba lite FN. Känns som jag äntligen fattar va de går ut på nu och vad vi egentligen ska göra..

Orkar inte ens uppdatera mer är så trött, skulle haft sovmorgon till halv 1 imorgon men jag och min grupp har bestämt att sticka till skllan tidigt och jobba av lite FN grejer. Så vi får de klara i god tid! Så tänker äntligen sätta på lite förtjänat gossip nu, så hörs vi imorgon kära läsare! :)

Ska ner och sola..

Sitter i skolan och har nyss jobbat klart om FN.. Började skriva lit epå resultionerna som faktiskt gick bra! Sen blir det företags e. och matte c!

Nu sticker jag ner och solar en runda vid nic med Eliinor! :D

Godnatt!

Nu lämnar jag FN papperna.. och kryper ner i min enormt varma och sköna säng!

Var förresten inne och kollade på h&m hemsida tidigare, för Frida skulle beställa lite grejer.. Hittade lite själv också som hon beställde till mig, ih. Hon visade mig sen till SALE sidan.. Bara jag som inte vetat att hemsidan hade en sida för reakläder? Måste vara det haha! Kollade sen in lite nyheter som kommer, svart och svart! Stiligt såg en fin jacka där inne jag nog ska ta och kolla lite extra på!     PUSSS


Lokal-letning till 18årsfest!

Som sagt i förra inlägget ringde vi runder innan och snackade med lite gubbar om att hyra en lokal till 18års festen. De mest troliga i nuläget blir att vi har det i abf lokalen, inte så många som vet vad det är eller va det ligger. Men det är iaf en stor lokar som rymmer 350 personer sittande! Ligge nästan mitt på ga men lokalen är mycket fin! Den skulle kosta 7500:- att hyra. Så det är väl den vi tänker mest på just nu.. Får se, vi vill ju helst inte att folk ska behöva betala inträde på en fest, men eftersom den är så pass dyr så blir det så!

Men hur mycket tycker ni då att det är värt eller bra att lägga ner? Vi hade tänkt oss kanske ungefär runt 50 var, eller till och med 20. Eftersom vi har en lista som är uppskattad just nu på 170pers känns det lagom. Får se om vi ska bjuda lite fler eftersom lokalen kanske kommer behövas utrymmas lite mera!

Har ni tips? Något ni funderar på eller sådant?
Kommentera!


121009

Kom precis in genom dörren.. Var nere en sväng och tog en fika med Daniela efter skolan.. Funderade lite på vart vi ville fika och tillslut sa jag bomb! Så vi promenixade lite snabbt dit i blåsvädret och slog oss där inne. Delade på nån pizza! Efter vi var fullproppade kände Daniela ändå lite sug på en chi så vi stack ut i blåsten igen och in på espressohouse!

ÄR hemma ganska sent det var väl för att jag och Kajsa egentligen skulle ha fikat men ja efter jag bökat och äntligen kommit hem för att snabbt ta med mig lite saker ringer Kajsa och avbokar.. Så iställer träffade jag Frida den tiden och planerade vår 18års fest. Som det kommer komma mer info om nästa inlägg :)
Bilder kommer när Daniela skickar!


Sitter i..

Sitter i skolan just nu och väntar på att den sista lektionen ska börja.. Det blir fortsättning med FN-rollspelet! Tror att jag nog måste gå och ta nån macka från cafeterian nu.. Sjukt som min mage kurrar, skulle äta ,med Sara men så skulle hon ner med sin klass och äta i stan så hann jag inte det och så hade jag redan gått ifrån kön. Sen ska jag ner en runda i stan och möta upp Daniela.. Ska gå en runda i stan kanske lämna lite cvn och sen ta och någonting att äta:)

Sen ska jag och Frida köra lite samtal till olika lokalet här i stan som vi kan hyra!'
Någon som har fler tips på stora lokaler? Ska vara plats för ca 200st och inte allt för dyr..

Rösta på mig!

Tänkte ge detta ett försök.. Där de gäller att vinna fina biljetter till 2009 blog awards! Du klickar dig in på sidan via länkarna här nedan, och sen trycker du på rösta! Svårare är det inte, det kostar ingenting eller något, bara ett klick! vore grymt tacksam om ni kunde rösta på mig, en röst gör mycket! Tack!

http://www.tv4.se/1.1173520?i=281


Rösta på mig

Videoblogg från igår!

Haha, hemsk!


111009

Sitter och vänta på att Frida ska dra sig hitåt.. Ska fixa lite med bilder och videor och även kolla och mysa lite framför tvn. Var och fikade lite hos m&m innan, alltid så mysigt att komma dit! Veta lite deep down stories.. Sen drog vi oss till brunnen och handlade en massa! Hittade det mörka choklades Johanna har snackat och skrivit om, ett fairtrade choklad. Så ska ha och mumsa på det lite ikväll! Blir lite plugga till det tror jag.

Sen kommer det att komma in lite video/videor här också, från igår!


Lite av igår! :)

Stack hem till Frida, ja skulle varit där vid 5 men kom inte förren lite över 6.. Kom dit och satte oss och åt lite middag hennes föräldrar hade fixat åt oss. Sen satte vi på tvn och tag fram massa gott att äta samtidigt som vi skulle se Sverige-Danmark matchen.. Som alla vet förlorade Sverige.. Dock efter massa kassa dommarbeslut. Men sen gik vi upp där uppe och klädde om från myskläderna och på med lite finare!

Kollade upp lite bussar och tajmade fint med 3an. Så klockan halv 11 satt vi på 3an påväg till stan. Nere i stan bytade vi buss till 219 till Råå! Där möttes vi upp av Martin och Johannes! Haha Johannes hade lånat nån skinnjacka kunde spräckas vilken sekund som helt! Men vi gick in i någon gata och huset längst ner, ja kanske mer än 500 meter ner låg Jockes hus! Han fyllde 19 så vi kom till efterfesten så att säga. 

hade massa kul där, dans, snack shottar och allt möjligt! Sen vid 1tiden gick jag och Frida till bussen igen! Inne i stan träffade vi massa känt folk som vi snackade med och sånt, lite erbjudande till efterfester.. men vi var helt trötta efter kvällen hos Jocke.. Så lite senare tog vi sista bussen hemåt..

Tack för igår Frida&alla andra på festen! :)




Drar till Frida..

Nu ör jag äntligen klar efter att ha fixat och trixat med mitt hår så fick jag äntligen fram en bra frisyr som passade idag.. Har lite myskläder på mig och även lite finare kläder om vi ska ut sen!
Så kvällen ser ut såhär:
Hem till Frida
Äta lite där
Kolla Sverige-Danmark
Fixa och göra vid oss
Drar in till stan
Drar vidare till råå

Men nu måste jag dra mig till busshållsplatsen ♥
Vi hörs, och ses kanske ikväll :D

Fixar med Sara..

Kom för en liten stund sedan hem ifrån Sara.. Var där inneoch åt massa leftovers sen igår. Nu håller jag på att packa och göra mig iordning för ikväll, Sara sitter nuoch sminkar mig och gossipboxen är såklart på i bakrunden :D  Men nu tvingar hon mig vända på ansiket haha, Hörs sen!

Lite av gårdagen!


När vi kom dit

Massor av goda drinkar!

Min stora portion.

Sjunger för födelsedags barnet!

Senare hos mig, Erica, Danne, Daniel, Frida, Zenia &Belinda


101009

Kom nyss hem från en fantastisk massage.. Kände verkligenatt det var dags eftersom min rygg verkligen har varit a mess hur läge som helst nu. Vet dock att jag kommer att få träningsverk som fan eftersom massören tg i lite mer än vad hon egentligen skulle för att värken verkligen skulle släppa. Tnkte ju dra ut ikväll efter matchen men vi får se hur det känns! Annars har jag börjat kolla på 2dra gossip boxen nu vilken jag inte har sett. Sen måste jag snart dra in och duscha om jag ska hinna till väla innan matchen och allt börjar!

Bilder och uppdateing från gårdagen kommer senare :)

Snackar med Daniel

Sitter och snackar med Daniel i telefon.. Han ska hit snart.. Får se hur det blir, khar ändå känts lite konstigt nu dessa veckorna mellan oss men de ska väl fixa sig tror jag. nog med det! Så måste jag sticka nu! Men jag bloggar mer ikväll när jag kommer hem :)


091009

Kom nyss in genom dörren ifrån stan.. Stack från ip direkt till stanoch väntade in Frida. Tog bussen till bf och fick allting fixat! Äntligen :D Snart ska jag även göra vid mig om en timme ska vi allihopa till Saras pappas 50års fest! Jag ska servera lite och sånt :) Sen efter några timmar ska jag hem här och så kommer Frida, Erica och några andra killar hit!  Mys, vet inte om vi stannar här eller om vi åker någon annanstans senare på kvällen..
Men nu måste jag nog hoppa in i duschen om jag ska hinna !  PUSSS

På filborna..

Sitter och skriver ut lite cvn nu på filborna.. Ska snart ner i stan med Daniela den (speciella.) Sen ska jag upp till skola igen och ha min sista lektion och sen möta upp Frida i stan och sticka och snacka med chefen där! 
Hörs sen!  

Kvällsmys

Har bara suttit och myst framför tvn nu ikväll, har ju varit ett sånt busväder stormat och regnat! Då det är som mysigast att bädda ner sig framför soffan med en filt virad runtom kring sig. Jag var på fika med Danni innan, skittrevligt:) Vi träffades på bussen ner till norra och gick sen ner till espressohouse. Men när vi ska beställa säger killen i kassan att inte deras kortdragare funkar och självklart handlar jag och Dannie båda med kort! Så vi fick palla oss ner in till stan och in på något ica och köpa någonting så vi fick ut pengar :D När vi ska tillbaka börjar de ösregna och senare kommer vi in dyblöta in dit igen och killen i kassan bara skrattade åt oss haha! Men sen beställde vi varsin chi och några scones iaf!

Me and Daniela



Tack Daniela! Detta behövdes ♥

081009

Sitter här nu och svarar lite på alla kommentarer.. Ska snart göra vid mig lite för snart ska jag ner till stan för att möta upp Daniela. Vi ska promenera ner till norra hamnen en runda :) Ner på espressohouse och sätta oss och beställa lite godsaker! Ska möta upp henne vid kanake 5-halv 6 tiden. Är riktigt utvilad idag eftersom när jag kom till skolan så var tydligen vår svensklärare sjuk, eller ville hon bara straffa oss för att bara 10 kom på lektionen igår.. Så eftersom vi inte hade nån lektion och jag hade håla nästa stack jag hem och sen somnade jag helt enkelt till tvn. Vaknade inte förren 3 timmar senare då den andra lektionen i princip var över.

Men nu ska jag plugga vidare ♥

Dagent outfit



Skinnjacka från H&m
Tröja från zara
Linne trån H&m
Jeans leggings från ginatrikot
Halsduk från H&m
Converse från trampolin
Sen ringar och halsband ..

Ska snart..

Uppe och är klar för att snart dra till skolan. Sara kommer hit vid 20 i, så då går vi till bussen.. Tal i svenskan oxh sen mn håla som jag ska fylla med Fn-projekt, vem fan kom på den iden med FN-rollspel egentligen.. Men jag tar väl och skriver på hålan och sånt!


Godnatt

Nu hade jag tänkt lägga mig.. Är faktiskt förvånad att jag är trött sådär tidigt eftersom jag sov så länge i morse. Blir en vanlig natt med gossip och med mitt duntäcke hihi.

Lite planer inför imorgon är väl, att först gå på svenskan, fixa lite inför vårt tal för FN-veckan. Sen har jag håla,  någon som har rast/håla tid att träffas då kanske :)? neeed company. Sen har vi filosofi sen tar jag mig hemåt och plugga lite sen ner till stan igen för att fika med Daniela :) U know where.. Sen ska jag nog till Linus får se hur det blir :)

Godnatt alla fina

Endlich ist Aids auch in Deutschland zum Thema geworden. Das muß jeden freuen, der den Verlauf der Epidemie in Amerika kennt, und der weiß, daß sie sich - mit etwa dreijähriger Verzögerung - genauso in Europa ausbreiten wird. Alle Deutschen, Franzosen, Holländer, Schweizer und Italiener zum Beispiel, die im Laufe der nächsten paar Jahre an Aids erkranken, sind ja bereits heute infiziert. Daran läßt sich schon nichts mehr ändern. Die Frage ist nur, ob man jetzt durch eine sofortige und massive Vorbeugung Neuinfektionen verhindern oder wenigstens ihre Zahl verringern kann. Dann bestünde die Chance, daß die europäische Kurve der Erkrankungen in etwa 4 bis 5 Jahren abflacht und sogar fällt.

 Die mißverstandene Krankheit

 Aids ist auch medizinisch zum größten Teil noch ein Rätsel. Schon die verschiedene Bezeichnung des Aids-Virus durch verschiedene Forscher (LAV: Montagnier; HTLV-III: Gallo; ARV: Levy; neuerdings HIV) ist mehr als ein Streit um Worte. Auch die Abgrenzung der Krankheitsstadien voneinander und die Klassifizierung der Risikogruppen sind immer noch kontrovers. Dahinter verbergen sich verschiedene Grundannahmen und Forschungsansätze, medizinische Richtungskämpfe sowie ein Wettstreit um Finanzen. Aber selbst von solchen Fragen abgesehen, ist das Bild durchaus nicht klar: Die geeigneten Tiermodelle, mögliche "Ko-Faktoren", ja selbst die genauen Übertragungswege sind durchaus noch umstritten. Fast jeder Tag bringt hier noch neue Erkenntnisse und Diskussionen. Einstweilen muß man sich in der Praxis noch viel auf Analogien zu anderen Virusinfektionen stützen, auf allgemeine "klinische Erfahrung" und den "gesunden Menschenverstand". Hinzu kommt noch, daß die klinische Diagnose Aids erst ausgesprochen wird, wenn es "zu spät" ist, d. h. wenn sich eine solche besondere Konstellation und Häufung von Symptomen (eben ein Syndrom) eingestellt hat, daß der Patient mit den bisher bekannten Mitteln nicht mehr zu heilen ist. Mildere Fälle werden als „Vor-Aids“ oder „ARC“ (Aids-Related Complex) bezeichnet und bisher in der Statistik nicht mitgezählt. Sie sind aber viel zahlreicher als die eigentlichen Aids-Fälle, und noch viel zahlreicher wiederum sind die Infizierten ohne Symptome. Ob, wann und wie viele Männer und Frauen aus diesen Gruppen wirklich an Aids erkranken, ist zur Zeit nicht bekannt. Es ist auch noch nicht einmal sicher, nur wahrscheinlich, daß sie ihr ganzes Leben lang infektiös bleiben, also andere anstecken können.

 All dies genügt aber schon, um deutlich zu machen, daß der leider schon weitverbreitete Sprachgebrauch irreführend ist: Genaugenommen gibt es keine „Ansteckung mit Aids“ oder einen „Aids-Test“ für Gesunde, sondern man hat es hier immer nur mit einem Virus zu tun, das bei damit infizierten Menschen im Laufe der Zeit vielleicht zu Aids führen kann, aber nicht muß.

 Solche sprachlichen Ungenauigkeiten mögen ja noch hingehen. Schlimmer ist schon das Mißverständnis von Aids als einer „Schwulenpest“ oder, etwas weniger engstirnig, als einer Krankheit, die nur soziale Randgruppen befällt. Dieser im Wortsinn fatale Irrtum hat gerade am Anfang die notwendigen Forschungsgelder zurückgehalten und eine wirksame Vorbeugung ausgerechnet zu einem Zeitpunkt verhindert, als sie noch Entscheidendes hätte erreichen können. Mittlerweile ist vielen klar, daß Aids vor allem eine sexuell übertragbare Krankheit ist. Es hat aber noch nie eine Geschlechtskrankheit gegeben, die auf eine bestimmte Menschengruppe beschränkt geblieben wäre. Die Ausbreitung ist nur eine Frage der Zeit. Also sind wir potentiell alle bedroht, wenn wir nicht sexuell abstinent oder in exklusiven Paarbeziehungen leben.

 Das größte, gefährlichste und bisher leider noch nicht korrigierte Mißverständnis liegt jedoch in der Annahme, Aids sei ein rein medizinisches Problem, das man zu seiner Lösung getrost den Medizinern überlassen sollte. Tatsächlich aber hat nicht nur die Krankheit selbst, sondern auch ihre Bekämpfung solche weitreichenden sozialen, ja politischen Implikationen, daß sie sehr wohl unsere ganze freiheitlich-demokratische Gesellschaftsordnung in Gefahr bringen können.

 Die ungeahnten Sozialprobleme

 Vor etwa zwei Jahren, als den Amerikanern zum erstenmal die Gefährlichkeit von Aids bewußt wurde, reagierten viele von ihnen mit Panik: Polizisten verlangten Gummihandschuhe und Gesichtsmasken für den Umgang mit „Schwulen“, Fernsehtechniker legten die Arbeit nieder und verließen das Studio, als Aids-Kranke in einer „Talk Show“ auftreten sollten, selbst Krankenschwestern weigerten sich, solche Kranken anzufassen oder zu pflegen usw. Inzwischen ist zwar durch verstärkte Aufklärung viel von dieser unbegründeten Angst abgebaut worden, doch statt dessen kommt es nun bereits zu einer zweiten und viel schlimmeren, weil „offiziellen“ Panikwelle. Nur drei Beispiele:

 1 . Die Gesundheitsbehörde des Bundesstaates Colorado verlangt nun die namentliche Meldung aller „Testpositiven“ (d. h. mit dem Aids-Virus Infizierten), „um ihre Sexualpartner aufzuspüren und zu beraten“.

 2. Die amerikanischen Streitkräfte (Armee, Luftwaffe und Marine) haben beschlossen, alle Soldaten auf Aids-Virus-Infektion zu testen, „um die Gesundheit der Truppe zu schützen“.

 3. Amerikanische Kranken- und Lebensversicherungen haben angekündigt, daß sie in Zukunft ihre Leistungen von einem negativen Testergebnis abhängig machen wollen, „um die Versicherungskosten für jedermann sonst erschwinglich zu halten“.

 Diese Maßnahmen sind natürlich zum Teil auch von den legitimen Eigeninteressen der betreffenden Institutionen diktiert und mögen selbst vielen anderen zunächst plausibel und vernünftig erscheinen. Ihre gesellschaftlich katastrophalen Nebenfolgen enthüllen sie erst auf den zweiten Blick:

 1. Der Plan Colorados etwa wird unweigerlich dazu führen, daß sich sofort sehr viel weniger Leute testen lassen. Nicht nur das - besorgte Einwohner, die es sich finanziell leisten können, werden für ihren Test in einen anderen Bundesstaat reisen, etwa nach Kalifornien, wo die Anonymität gewährleistet ist. Damit vermeiden sie dann nicht nur ihre eigene Registrierung, sondern auch die Erfassung ihrer Sexualpartner. Nicht zu Unrecht wird nämlich weithin befürchtet, daß das Register nicht  geschützt bleibt und dann zur beruflichen und finanziellen Diskriminierung mißbraucht wird. Auf jeden Fall ist damit das Vertrauensverhältnis zwischen Arzt und Patient so gefährdet, daß ein umfassender Erfolg bei der Bekämpfung der Krankheit fraglich wird. Selbst wenn nämlich in Colorado jemand durch einen amtlich bekanntgewordenen Partner namhaft gemacht werden sollte, so wird er auch in diesem Fall seine anderen Partner nicht nennen. Zu einer wirklichen Vorbeugung trägt das ganze Projekt daher wenig bei. Im Gegenteil, letzten Endes wird es wohl mehr Infektionsketten unsichtbar machen als aufdecken. Die einmal registrierten Männer und Frauen aber werden als Zufallsauswahl von potentiellen Diskriminierungsopfern in ständiger Angst leben - kein Zustand, der ihrer Gesundheit förderlich ist oder ihr Verantwortungsbewußtsein stärkt.

 2. Noch fragwürdiger ist die Absicht, alle Soldaten zu testen. Beim Militär ist die Vertraulichkeit der Testresultate zumindest gegenüber anderen Regierungsstellen nicht glaubwürdig gewährleistet. Selbst als „untauglich“ abgewiesene Rekruten dürften also keine große Hoffnung auf hundertprozentigen Datenschutz hegen. Hinzu kommt noch, daß im amerikanischen Heer homosexuelles Verhalten allein schon als Ausschließungsgrund gilt und daß sich für die Betroffenen in der Vergangenheit erhebliche Diskriminierungen auch im anschließenden Zivilleben ergeben haben. Der anfängliche Musterungstest und die fast zwangsläufig folgende Durchtestung des ganzen Heeres läßt also befürchten, daß man eine wachsende Zahl von Zurückgewiesenen und Entlassenen produziert, die dann für den Rest ihres Lebens als Bürger zweiter Klasse markiert sind.

 Das wäre auch für einen entsprechenden Plan der deutschen Bundeswehr zu bedenken. Ja, hier könnten die Folgen sehr leicht noch viel schlimmer sein. In den USA besteht ja keine Wehrpflicht. Wer nicht getestet werden will, braucht also nur einfach wegzubleiben. In Deutschland ist die Lage aber anders. Hier könnte sich kein einziger junger Mann (schließlich wohl auch kein Wehrdienstverweigerer) dem Test entziehen. Sicher, am Anfang wird man bei den 18- bis 19jährigen kaum Testpositive finden. Insofern scheint die Sorge verfrüht. Es ist aber nur eine Frage der Zeit, bis die Zahlen steigen, und die Registrierung beim „Bund“ bleibt dann für viele ein lebenslanges Faktum. Will man hier nicht ebenfalls Bürger zweiter Klasse schaffen, so wird man wohl, der bürokratischen Logik folgend, am Ende die gesamte Bevölkerung testen müssen, wie es ja auch schon allen Ernstes vorgeschlagen worden ist. Was ein solcher Schritt aber möglicherweise bedeutet, wird leider an unserem dritten Beispiel klar:

 3. Wenn es den Versicherungen gelingt, den Test zur Pflicht zu machen, dann werden auch verschiedene Arbeitgeber wie Fluggesellschaften, Krankenhäuser und Pflegeheime, Kindergärten, Schulbehörden, Verkehrsunternehmen, Polizei, Lebensmittelgeschäfte, gastronomische Betriebe usw. die gleiche Auswahlmöglichkeit für sich verlangen. Man wird also allenthalben nur noch Testnegative einstellen wollen. Das heißt aber nichts anderes, als daß die Testpositiven am Ende unbeschäftigt und ohne Versicherungsschutz bleiben. Damit aber muß sich die Nation auf ein neues Riesenheer von unversicherten Arbeitslosen einrichten. Diese neuen „Aussätzigen“ werden aber zwangsläufig zu Sozialfällen, die für immer von der öffentlichen Hand in den Mund leben müssen. Kann das der Wähler wollen? Das kann er nicht wollen, denn er selbst ist es ja, der dann als Steuerzahler zur Kasse gebeten wird.

 Wiederum ist die Lage in der Bundesrepublik etwas anders (diesmal zu ihren Gunsten), da hier das soziale Versorgungsnetz sehr viel weiter gespannt und dichter geknüpft ist als in Amerika. Dennoch, im Prinzip muß auch der deutsche Wähler an die sozialen und finanziellen Folgen einer um sich greifenden „Testwut“ denken. Wenn man zum Beispiel wirklich versuchen wollte, die gesamte Bevölkerung zu testen, dann wäre das ja nur durch die anschließende Isolierung der Testpositiven gerechtfertigt. Eine „Isolierung der Aids-Kranken“ in Deutschland hat denn auch der Vorstand des Bundesverbandes der Ortskrankenkassen, Willi Heitzer, bereits gefordert. Der Sachlogik nach müssen hier aber die ARC-Patienten und auch die symptomfreien Testpositiven mitgemeint sein, und diese letzteren zählen bereits in die Tausende, Zehntausende oder gar Hunderttausende. (Genaues weiß man nicht. In den USA werden zur Zeit etwa zwischen 500000 und zwei Millionen Infizierte geschätzt.) Mit anderen Worten, die Isolierung von Ansteckungsfähigen ist nur zu rechtfertigen, wenn alle erfaßt werden. Wenn aber alle erfaßt werden sollen, dann muß die ganze Nation getestet werden. Die Durchtestung der ganzen Nation wiederum ist aber nur durch die anschließende Isolierung der Testpositivenzu rechtfertigen. Da nun jedoch die Ansteckungsfähigkeit wahrscheinlich ein Leben lang besteht, müßten alle diese Männer, Frauen und Kinder lebenslang isoliert werden. Das wäre nur durch die Errichtung neuer Konzentrationslager möglich. Reden wir hier erst gar nicht von Moral und Menschenwürde oder gar von Gerechtigkeit, und fragen wir nur: Wer soll das alles bezahlen? Die ungeheuren Kosten dieser Lager wären ja nur teilweise dadurch zu senken, daß man etwa Dachau und Bergen-Belsen renoviert und wiedereröffnet.

 Das wäre aber nicht die einzige praktische Frage. Selbst von den meisten technischen Problemen des Tests abgesehen, ist ja auch ein negatives Ergebnis noch nicht unbedingt schlüssig. Sicherheit erhält man nur, wenn in etwa 2 bis 6 Monaten noch einmal nachgetestet und das gleiche Ergebnis erzielt wird. In der Zwischenzeit dürfen sich die Testpersonen aber natürlich keiner neuen Ansteckungsmöglichkeit aussetzen. Es dauert ja eine Weile, bis sich die gesuchten Antikörper bilden, und so könnte trotz einer inzwischen erfolgten Ansteckung auch der zweite Test falsch negativ ausfallen. Erst ein dritter Test würde dann Gewißheit bringen, und zwar auch nur unter der Voraussetzung, daß diesmal nach dem zweiten keine Ansteckung erfolgt ist. Diesem Problem kann man theoretisch nur durch zwei Maßnahmen entgehen:

 1. Man sperrt nicht nur sofort alle Testpositiven ein, sondern auch alle Testnegativen, und zwar so lange, bis man ihnen einen zweiten Test verabfolgen kann. Praktisch scheidet diese Maßnahme aber aus, denn die Einsperrung der gesamten Bevölkerung ist offensichtlich unmöglich.

 2. Man testet alle Testnegativen (d. h. immer noch die überwältigende Mehrheit) routinemäßig alle 6 Monate neu - eine endlose wahre Testorgie, die dann wohl alle deutschen Gelder für die öffentliche Gesundheit verschlingen wird.

 Was will man aber wirklich mit den Testpositiven anfangen? Wenn man sie schon im eigenen Lande nicht benachteiligen will, soll man sie dann wenigstens an Auslandsreisen hindern? Oder soll man umgekehrt testpositiven Ausländern die Einreise verbieten? Der westafrikanische Staat Liberia verlangt bei Visumsanträgen heute schon den Nachweis der „Nichterkrankung an Aids“. Logischerweise müßte dies natürlich auf alle Infizierten ausgedehnt, d. h. ein „Aids-Virus-Antikörper-Test“ für alle Besucher des Landes verlangt werden. Testpositiven könnte man dann z. B. den scharlachroten Buchstaben „A“ (für Aids) in den Paß stempeln, damit andere, ähnlich besorgte Länder die leidige Prozedur nicht wiederholen müssen. Übrigens, wenn es in Europa soweit kommen sollte, will man dann die Freizügigkeit wenigstens innerhalb der europäischen Gemeinschaft erhalten, oder will man auch hier den Testpositiven gegenüber die Grenzen dicht machen? Was sollen die Schweiz und Österreich tun?

 Weiter, wenn man nun die amerikanischen Soldaten testet, wird man dann nicht auch ihre deutschen, italienischen, französischen und-holländischen Kameraden testen müssen, da sie doch im Verteidigungsfall alle zusammen kämpfen sollen und aufeinander angewiesen sind, z. B. beim gegenseitigen Blutspenden, bei Verwundungen im Feld? Werden aber die Holländer etwa hier mitspielen, die doch eine viel liberalere Einstellung haben als einige ihrer Nachbarn? Ist das Thema überhaupt schon innerhalb der NATO besprochen worden?

 Aber vergessen wir das Militär! Wie steht es mit der Familiengründung? Sollen Brautleute künftig vor der Hochzeit einen Test voneinander verlangen, etwa nach dem Motto: „Drum prüfe, wer sich ewig bindet, ob sich nicht Aids im Blute findet?“ Und sollen solche gegenseitigen Forderungen Privatsache bleiben, oder will der Staat daraus eine Pflicht machen und dann den Testpositiven die Ehe verbieten?

 Andererseits, wenn man überhaupt niemanden einsperren, am Reisen oder am Heiraten hindern will, hat man dann wenigstens die Absicht, alle Testpositiven gezielt zu beraten, damit sie ihr Sexualverhalten ändern und ihre Partner nicht mehr anstecken? Wenn man aber diese Absicht hat, warum wird dann nicht schon heute ein entsprechendes Beratungsnetz aufgebaut? Ja, warum fehlen immer noch selbst einfache medizinische Fortbildungskurse, in denen eine solche Sexualberatung gelernt werden könnte? Oder glaubt man allen Ernstes, die Ärzte könnten das schon? Oder glaubt man, es sei da mit ein paar Merkblättchen getan?

 Die weltfremde Wissenschaft

 Hier sind vor allem auch sexualwissenschaftliche Kenntnisse unverzichtbar. Im Falle von Aids sind daher eindeutig interdisziplinäre Studiengruppen gefordert, denn anders wird man der Komplexität des Themas nicht gerecht. Außerdem müßten die Gruppen international besetzt sein, nicht nur weil Aids ein weltweites Problem ist und Fragen des internationalen Rechts aufwirft, sondern auch vor allem, weil in einigen Ländern, besonders den USA, schon erhebliche praktische Erfahrungen vorliegen, die man so bald wie möglich nutzen sollte.

 Sehr seltsam ist auch das bisherige Desinteresse der deutschen Psychologen. Einerseits beklagen sie ihre verbauten Zukunftschancen und düsteren Berufsaussichten, andererseits aber weigern sie sich, die seit Jahrzehnten größte Marktlücke überhaupt nur zu sehen, die sich jetzt vor ihnen auftut. Kaum ein deutsches Psychologisches Institut bietet heute seinen Studenten Kurse in der Beratung und Betreuung von Aids- und ARC-Patienten und Testpositiven an. Dabei fällt gerade der psychologischen Stützung dieser ständig wachsenden Gruppe die entscheidende Rolle beim Kampf gegen die Krankheit zu. Das kann die Ärzteschaft allein keineswegs leisten; sie braucht also die Mitarbeit von Psychologen, auch wenn sie das im Augenblick vielleicht noch für überflüssig hält.

 Überhaupt ist die Medizin - wiederum von den erwähnten Ausnahmen abgesehen - bisher erstaunlich tatenlos geblieben. Vor allem ihre verschiedenen Standesvertretungen haben sich kaum gerührt, und ihre Fachpresse hat die Gefahren eher heruntergespielt. Dies kann sich aber sehr bitter rächen, denn die Behörden geraten nun zunehmend unter Handlungsdruck und fällen deshalb schon Vorentscheidungen, die am Ende auch den medizinischen Handlungsspielraum definieren werden. Anders gesagt: Die nichtmedizinischen Auswirkungen der Epidemie werden zum großen Teil bestimmen, was man medizinisch gegen sie tun kann. Ob das dann immer im Sinne der Ärzte ist, steht keinesfalls fest.

 Andererseits ist aber die heutige, hochtechnisierte „Notfallmedizin“ kaum auf eine umfassende, sozialpsychologische Vorbeugung eingerichtet. Vor allem im Bereich der Sexualität fehlt es den Ärzten allgemein an Kenntnissen, und nur sehr wenige sind in der Lage, mit ihren Patienten ein sachliches und informatives Gespräch über deren Sexualleben zu führen. Wie sollen sie nun aber die Aufgabe meistern, diese Patienten zu einer dauerhaften Änderung ihres Sexualverhaltens zu bringen? Und vergessen wir nicht, daß viele der ersten Aids- und ARC-Patienten sowie der symptomfreien Testpositiven homosexuelle und bisexuelle Männer, Drogenabhängige, Prostituierte und deren Sexualpartner sind! Hier werden zweifellos besondere ärztliche Fortbildungskurse nötig. Auch nach dieser besonderen Fortbildung müssen die Ärzte aber vor allem gegenüber den Behörden, Arbeitgebern und Versicherungen eifersüchtig über ihr besonderes Vertrauensverhältnis zu den Patienten wachen, das man nun überall und immer wieder wird aushöhlen und schwächen wollen. Jeder Arzt weiß aber aus Erfahrung, daß gerade bei Geschlechtskrankheiten ohne dieses Vertrauensverhältnis die Schlacht für die Medizin verloren ist.

 Man bekommt den Eindruck, daß sich bei dem Problem Aids leider alle, nicht nur die Mediziner, auf eine rein technische Lösung verlassen, einen Impfstoff, ein Medikament, das irgendwann von irgendwem irgendwo und irgendwie entwickelt wird. Natürlich müssen wir hoffen, daß dies sobald wie möglich geschieht, und wir sollten auch dafür sorgen, daß die nötigen Forschungsgelder reichlich fließen. Nur darf diese Hoffnung nicht zur Ausrede für die heute unterlassene Vorbeugung werden, und auch sie kostet Geld. Einen Teil dieser Gelder - zumindest 10 bis 15 % - sollte man also ausdrücklich für die Vorbeugung abzweigen, sonst holen auch die größten Forschungserfolge die Entwicklung nicht mehr ein.

 Wie leicht sich hier die Gewichte verschieben, zeigte sich leider bei der großen Aids-Konferenz, die im April 1985 von der Weltgesundheitsorganisation in Atlanta veranstaltet wurde. Dort hörten über 2000 Teilnehmer aus der ganzen Welt drei Tage lang virologische und epiderniologische Vorträge. Das Thema Vorbeugung aber wurde kaum behandelt, und vor allem die erheblichen Anstrengungen der Risikogruppen zur Selbsthilfe, ihre Änderung des Sexualverhaltens und modellhafte Aufklärungsprogramme wie etwa die San Franciscos wurden entweder gar nicht oder nur am Rande erwähnt. Das verärgerte nicht nur viele Anwesende, die es besser wußten, sondern signalisierte auch leider den anderen, daß eine nichtmedizinische Vorbeugung unwichtig oder gar sinnlos ist. Diese internationale Demonstration medizinischer „Fachidiotie“ ist leider kein gutes Omen für den zukünftigen Erfolg selbst der Medizin. Gerade die Aids-Krise mit ihren vielfältigen Implikationen macht sehr deutlich, daß auch die Ärzte ihren Blickwinkel erweitern müssen, und daß "Schmalspurwissenschaftler" gleich welcher Couleur ernsten Sozialproblemen gegenüber hilflos sind.

 Und Aids ist ein Sozialproblem - nicht nur wegen der ungeheuren finanziellen Kosten seiner immer noch vergeblichen medizinischen Behandlung -, sondern vor allem durch die Angst, die es in der Bevölkerung erzeugt. Diese Angst kann leicht zu irrationalen Reaktionen und repressiven Maßnahmen führen, die alles nur verschlimmern. Ist der amtliche Schritt in die Unvernunft aber erst einmal getan, so wird es für die aufgeschreckten Wissenschaftler sehr schwer, sich Gehör zu verschaffen. Andererseits haben dann diese Wissenschaftler aber auch ihr Recht verwirkt, sich über behördliche „Repression“ zu beschweren, da sie sich ja selber nicht mit dem Thema befaßt und die Behörden im Stich gelassen haben.

 An dieser Stelle muß man auch noch einmal die Zerstörung der deutschen Sexualwissenschaft durch den Nationalsozialismus beklagen. Vor Anbruch des Dritten Reiches gab es z. B. in Berlin eine interdisziplinäre und international ausgerichtete Zeitschrift für Sexualwissenschaft und Sexualpolitik, die alle sexologisch relevanten Probleme von jedem erdenklichen Standpunkt aus diskutierte. Für sie schrieben also nicht nur Mediziner, sondern auch Psychologen, Juristen, Ethnologen, Soziologen, Pädagogen und Vertreter vieler anderer Fachrichtungen. Gäbe es diese damals weltweit führende Monatsschrift noch, so hätte sie die Krankheit Aids längst in all ihren Dimensionen dargestellt und so den Politikern die notwendigen Informationen geliefert. Nicht nur das: Sie hätte auch die verschiedensten Wissenschaftler zu einer laufenden Zusammenarbeit gebracht.

 Noch schmerzlicher ist der Verlust des ersten Instituts für Sexualwissenschaft in Berlin, das 1933 von den Nazis geplündert und geschlossen wurde. Sein Gründer, Magnus Hirschfeld, war vielleicht kein brillanter Denker vom Range Max Webers oder Sigmund Freuds; er war aber ein glänzender Organisator und unermüdlicher Kämpfer, der vor allem den engsten Kontakt zu allen sexuellen Minderheiten pflegte. Gleichzeitig unterhielt er auch noch gute Beziehungen zu den Behörden, besonders der Polizei, ohne jedoch das wohlverdiente Vertrauen der Minderheiten zu verlieren. Gäbe es heute in Berlin Hirschfelds Institut noch, so stünde man bei der Aids-Krise wahrlich anders da.

 Die zur Zeit in Berlin etablierte Wissenschaft ist längst zu „vornehm“ geworden, um sich der „Schwulenszene“, den Prostituierten, Pornoläden- und Saunenbesitzern zu widmen. Umgekehrt wäre sie selber aber auch in diesen Kreisen unglaubwürdig und ohne Einfluß. Die in der Weimarer Republik, ja schon in wilhelminischer Zeit herrschende Tradition sozial engagierter Sexologen ist immer noch nicht nach Berlin zurückgekehrt - ein fortdauernder Sieg Hitlers, den man ihm erst noch entreißen muß.

 Die ratlosen Behörden

 Die bisher unberatenen und lange ratlosen deutschen Behörden haben die Gefahr von Aids anfänglich unterschätzt und deshalb viel wertvolle Zeit verloren. Erst seit einiger Zeit hat man einige beherzte erste Schritte getan. Rühmlich hervorzuheben ist da besonders die Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung, die schon im Frühjahr 1985 unter ihrer damaligen Leiterin Frau Dr. Canaris guten Kontakt zu den Risikogruppen fand, Aufklärungsmaterial vorbereitete und die Wege für eine Finanzierung verschiedener Selbsthilfemaßnahmen ebnete. Die neue Leiterin, Frau Dr. Pott, führt diese vielversprechenden Ansätze fort. Noch erfreulicher sind einige neue, spezifische Initiativen wie z. B. die städtische „Aids Task Force“ des Berliner Gesundheitssenators Fink und die „konzertierte Aktion“ gegen Aids des hessischen Sozialministers Clauss, die Mediziner, Vertreter verschiedener Ministerien, Berufsverbände, der Gewerkschaften, Krankenkassen und Risikogruppen zusammenrief. Diesen konstruktiven, wenn auch noch unkoordinierten Versuchen sollten alsbald viele weitere folgen; nur hat es damit einige Schwierigkeiten.

 Wie die amerikanischen Erfahrungen zeigen, entwickeln die sozialpsychologischen „Nebenprobleme“ von Aids sehr schnell eine überraschende Eigendynamik, die immer schwieriger zu kontrollieren ist. Das fängt an bei Elternprotesten, die ihre Kinder massenhaft aus der Schule fernhalten, weil dort einige Aids-kranke Schüler zugelassen worden sind; das setzt sich fort in Überlegungen, ob man nach einer Durchtestung aller Strafgefangenen besondere Aids-Gefängnisse bauen soll, und das endet schließlich bei gerichtlichen Klagen, mit denen sich Alten- und Pflegeheime gegen die Einweisung von Aids-Pflegefällen wehren. Selbst Krankenhäuser haben schon sterbende Aids-Patienten abgeschoben, Hausbesitzer ihnen die Wohnung gekündigt, Freunde sie verlassen und Familien sie verstoßen. Die Stadtverwaltung von San Francisco hat nun eigene Sterbehäuser für diese Obdachlosen eingerichtet, und die katholischen Erzbistümer San Francisco und New York sind dabei, das gleiche zu tun.

 Diese Entwicklungen, die nur Vorzeichen noch schlimmerer Dinge sind, hätte auch vor sehr kurzer Zeit niemand vorhergesagt. Wenige Ämter, ob auf städtischer, Landes- oder Bundesebene, sind darauf vorbereitet. Man improvisiert also, hier so und dort anders. Der Staat Kalifornien hat die Vertraulichkeit des Aids-Virus-Antikörpertests gesetzlich verankert. Die Stadt New York erschwert überhaupt schon den Zugang zum Test selbst, San Francisco erleichtert ihn. Los Angeles verbietet jede Diskriminierung gegen Aids-Kranke, aber schon die Nachbarstädte bieten diesen Schutz nicht mehr. Bis sich hier eine verläßliche und humane gemeinsame Linie bildet, werden sich noch viele menschliche Tragödien abspielen.

 In der Bundesrepublik mag das alles einfacher sein, aber doch wohl nur, wenn man jetzt sofort anfängt, sich über die Zukunft Gedanken zu machen. Außerdem nützen hier ja auch wohl nationale Alleingänge nichts, sondern man muß sich auch mit den Nachbarländern, besonders denen der europäischen Gemeinschaft, abstimmen. Auf irgendwelche integrativen Anstöße der verschieden tief schlummernden nationalen Wissenschaftsbetriebe kann man dabei wohl nicht warten.

 Gefordert sind also zunächst einmal nationale und internationale Information, Koordination und Kooperation. Die bisherigen spontanen Lokalinitiativen sind nicht nur unzureichend, sondern drohen auch, zu allgemeiner Verwirrung, ja endlich zu offenen Widersprüchen zu führen. So wäre es z. B . nicht besonders günstig, wenn einige Stadt-oder Länderparlamente Modellprogramme entwickelten und die Bundesregierung einfach überholten. Vielmehr sollte die Führungsrolle bei einer zentral plazierten Stelle liegen, möglichst sogar bei einer übernationalen, gesamteuropäischen Institution. Nur so vermeidet man die wachsende und sehr gefährliche Verunsicherung der Öffentlichkeit.

 Inzwischen haben aber die Behörden auf jeder Ebene die Verpflichtung, sich selber sachkundig zu machen und dann untereinander abzustimmen. Vor allem aber sollte man verhindern, daß Aids zum parteipolitischen Streitpunkt wird. Das Virus kennt keine Parteien, Religionen, Nationalitäten oder sexuellen Orientierungen. Am Ende wird sich schon zeigen, daß dieser Gefahr gegenüber die Interessen aller Bürger identisch sind. Vor Aids kann man niemanden auf Kosten eines anderen schützen.

 Die hilflosen „Risikogruppen“

 Während im mutmaßlichen Aids-Ursprungsland Afrika heterosexueller Kontakt anscheinend die Hauptinfektionsquelle bildet und Männer wie Frauen gleicherweise betroffen sind, hat sich die Krankheit in den westlichen Industrieländern zunächst unter homosexuellen Männern und intravenös spritzenden Drogenabhängigen verbreitet. Diese zufälligen Einstiegsgruppen für das Virus sind aber weder genau voneinander noch vom Rest der Bevölkerung abgrenzbar. Die zur Zeit gängige Kategorisierung der Aids-Kranken ist zudem noch aus anderen Gründen kontrovers. So werden z. B. bis heute vom amerikanischen Center for Disease Control in Atlanta nur Heterosexuelle unter die Drogenabhängigen gerechnet; bei Homosexuellen und Bisexuellen wird etwaiger Drogengebrauch einfach ignoriert. Diese willkürliche Entscheidung gibt aber ein völlig falsches Bild von der möglichen Bedeutung des Drogengebrauchs für die Infektion. Auch erscheint dadurch umgekehrt die Bedeutung homosexueller Kontakte größer, als sie vielleicht in Wirklichkeit ist oder jemals war. Andererseits aber wird bei den homosexuellen Kontakten der Anteil der bisexuellen Partner in der Regel weit unterschätzt.

 Überhaupt ist das bisherige Meldesystem insofern kritisierbar, als es auf unzureichenden Informationen über die Sexualpraktiken beruht, durch die das Virus übertragen worden sein soll. Eine wirkliche „sex history“, d. h. ein erschöpfendes Interview im Sinne Kinseys ist in keinem einzigen Fall aufgenommen worden. So verbergen sich etwa hinter der Klassifizierung „homosexuelle und bisexuelle Männer“ völlig verschiedene Leute mit völlig verschiedenem Sexualverhalten, vom „fixenden“ Strichjungen bis zum biederen Familienvater, der sich ein einziges Mal auf einer Herrentoilette mit einem Fremden eingelassen hat. Die jetzige Aids-Statistik macht hier keinerlei Unterschiede. Sie legt im Gegenteil den Gedanken nahe, daß diese ganze Risikogruppe mit einer irgendwie konzipierten „Schwulenszene“ identisch ist, und daß man nur diese Szene in den Griff zu bekommen braucht, um die Ausbreitung der Epidernie zu verhindern. Das wäre aber ein großer Irrtum, denn homosexuelles Verhalten ist keineswegs auf sogenannte Homosexuelle in irgendeiner „Szene“ beschränkt. Das muß man also auch bei der Aids-Aufklärung bedenken, die deshalb von vornherein breit genug angelegt werden muß. Die Rede von bestimmten „Risikogruppen“ ist daher in vieler Hinsicht problematisch. Wenn man dennoch an der Klassifizierung festhält, dann vor allem aus taktischen Gründen: Es erleichtert den Zugang für spezifische Vorbeugungsprogramme. Man erreicht sofort viele besonders gefährdete und auch interessierte Leute und kann dann auf dieser Basis weiterbauen.

 Obwohl bisher in keiner Statistik gesondert aufgeführt, sind neuerdings auch die Prostituierten als gefährdete Gruppe erkennbar geworden. Jedenfalls haben einige deutsche Gesundheitsämter sie bereits als solche behandelt und so vollständig wie möglich getestet. Den Testpositiven hat man dann „Berufsverbot“ erteilt. Sehen wir einmal von der Frage ab, wie man ein solches Verbot durchsetzen will (besonders im Falle von „freiberuflichen“, drogenabhängigen Prostituierten), dann bleibt immer noch ein prinzipielles Problem: Was die Ansteckungsfähigkeit angeht, so ist der Unterschied zwischen einer testpositiven Prostituierten und einer testpositiven anderen „lebenslustigen“ Dame mit häufig wechselnden Partnern nur graduell. Was will man aber einer solchen Dame verbieten? Und wie will man die Einhaltung des Verbots kontrollieren? Schließlich: Was für Damen gilt, gilt auch für Herren. Will man etwa das Geschlechtsleben aller testpositiven homosexuellen und bisexuellen Männer überwachen? Dann müßte man sie aber vorher als solche erkannt, d. h. ihr Testergebnis erfahren haben. Das wäre nur durch eine namentliche Registrierung möglich, und diese wiederum würde immer nur auf eine Zufallsauswahl hinauslaufen, wenn man nicht systematisch die gesamte Bevölkerung testet und registriert. Damit stünde man aber endlich wieder in der bereits besprochenen finanziellen und sozialpolitischen Sackgasse mit Arbeitslosigkeit, Reisebeschränkungen oder gar Konzentrationslagern für die einen und ewig wiederholten Tests für die andern.

 Dies Beispiel sollte noch einmal deutlich machen, daß das Problem mit Registrierungs-, Isolierungs- und Zwangsmaßnahmen nicht zu bewältigen ist. Anstatt sich also auf die totale Erfassung der testpositiven Prostituierten und ein wirksames „Berufsverbot“ zu verlassen, muß man sie und ihre potentiellen Kunden darüber aufklären, wie sie sich selber schützen können. Anstatt die Illusion zu schüren, man könne alle testpositiven Homosexuellen überwachen, muß man allen - ob testpositiv oder -negativ - beim Selbstschutz helfen. Anstatt „schwule“ Bars und Saunen zu schließen, muß man sie zu Informationszentren umfunktionieren, zu Orten der positiven Motivation. Das alles hängt natürlich von der freiwilligen und begeisterten Mitarbeit der Betroffenen ab, die aber durchaus erreichbar ist. Man muß es nur sachkundig anfangen.

 Die Behörden selbst können keine umfassende Aufklärung leisten und vor allem auch nicht die in vielen Fällen nötige Drastik entwickeln. Hier sind sehr verschiedene „milieugerechte“ Kenntnisse gefordert, Druckerzeugnisse im „Szenenjargon“ und Informationsteams, die „vor Ort“ tätig werden. Allein schon aus Gründen der Glaubwürdigkeit und Effizienz verbietet sich hier die direkte Initiative von Regierungsstellen. Es ist aber überhaupt unsinnig und unbillig, von Gesundheitsministern und anderen Politikern zu verlangen, sie sollten dem Volk kraft ihres Amtes sofortige Abstinenz, „Treue“ oder bestimmte sexuelle Techniken empfehlen. Das kann nur zu fruchtlosen politischen Streitereien führen. Statt dessen muß man eine weitgehend unabhängige, teils staatliche, teils private Organisation schaffen. Diese kann dann, auch mit Steuergeldern großzügig unterstützt, die Aufklärungsarbeit übernehmen. Teil der Arbeit kann dann auch die Finanzierung und Beratung von Selbsthilfegruppen sein. Das ist um so notwendiger, als die bisher betroffenen Gruppen kaum wirkungsvoll organisiert sind. Auch besitzen sie wenig politische und Medienerfahrung. Viele ihrer Aktivitäten machen daher immer noch den Eindruck von Laientheater. Andererseits sind aber ihre besonderen Erfahrungen in verschiedenen „Szenen“ unschätzbar, und so ist hier eine konstruktive Zusammenarbeit aller Interessenten nicht nur möglich, sondern praktisch vorprogrammiert. Dafür muß man zunächst die einzelnen „Risikogruppen“ irgendwie unter professioneller Führung zusammenbringen.

 Die aufgeschobene Vorbeugung

 Vorbeugen muß man gegen zweierlei - gegen die Krankheit selbst und gegen Panikreaktionen bei der Bevölkerung und bei Behörden. In beiden Fällen hilft nur ein einziges Mittel - klare Information. Nur sie kann zu vernünftigem privatem und öffentlichem Handeln führen.

 Selbst die beste Information führt aber noch nicht automatisch zu solchem Handeln, vielmehr müssen gleichzeitig auch seine individuellen und sozialen Voraussetzungen geschaffen werden. Mit anderen Worten, das Handeln muß zuerst erlernt und eingeübt, dann gesellschaftlich akzeptabel gemacht und somit organisiert werden. Zeitungsartikel, Fernsehberichte, Plakate, selbst ausführliche Druckschriften oder Vorträge allein reichen nicht aus. Sie können nur notwendige erste Schritte sein. Eine Änderung des Sexualverhaltens ist für die meisten Menschen nicht durch rein intellektuelle Einsicht und einsame Entschlüsse möglich. Sie erfaßt erst dann eine genügende Anzahl (und wird damit erst statistisch relevant), wenn sie durch eine starke Gruppensolidarität, durch allgemeine Erwartungshaltungen gestützt wird. Der Durchschnittsbürger wird erst dann zu ansteckungssicheren Sexualpraktiken übergehen, wenn er deswegen von potentiellen Partnerinnen und Partnern nicht mehr beargwöhnt, belächelt oder gar abgewiesen wird.

 Es ist aber gerade die gesellschaftliche Organisierung des neuen Sexualverhaltens, die bei vielen auf Ablehnung stößt, weil sie dahinter die erstarkende Hand eines „großen Bruders“ und einen Machtzuwachs für sexuell repressive Kräfte wittern. Diese Sorgen sollten sich bei genauerer Überlegung aber als unbegründet erweisen, denn nichts baut repressiven amtlichen Maßnahmen besser vor als der in Bürgerinitiative freiwillig durchgeführte sexuelle Selbstschutz.

 Gerade auf diesem Gebiet haben einige amerikanische Städte, allen voran San Francisco, viel Erfahrung gesammelt und Erhebliches geleistet. San Francisco mit etwa 700 000 Einwohnern ist kleiner als Hamburg, München oder West-Berlin und hat bisher über 2000 Aids-Fälle zu beklagen, von denen etwa die Hälfte schon verstorben ist. Zur Zeit werden in der Stadt täglich drei Neudiagnosen und zwei Todesfälle von Aids gemeldet. Man fürchtet eine Verdoppelung dieser Zahlen im Laufe des nächsten Jahres, dann eine weitere Verdoppelung bis Ende 1988 und so weiter. Angesichts dieser geometrischen Progression der Epidemie hat sich die Stadtverwaltung schon vor längerer Zeit entschlossen, ein großes Spektrum von Vorbeugungsmaßnahmen zu finanzieren. Diese Programme werden von einer besonderen Aufklärungsorganisation, der San Francisco Aids Foundation, entwickelt, getestet, durchgeführt und kontrolliert. Dafür stehen ihr im diesjährigen städtischen Haushalt etwa 1 Million Dollar zur Verfügung. (Dazu kommen noch weitere 900000 Dollar aus privaten Spenden.)

 Die Aufklärung beginnt mit verschiedenen Druckschriften in mehreren Sprachen (Englisch, Spanisch, Chinesisch, Tagalog) für bestimmte Gruppen wie homosexuelle und bisexuelle Männer, Drogenabhängige, Frauen, Jugendliche und deren Freunde und Familien. Sie setzt sich fort in Telefonauskunft, öffentlichen Vorträgen, Diskussionen und Interviews, in der Organisation der Aids-Patienten, deren sozialer Betreuung und der Sammlung von Nahrungsmitteln. Weiter veranstaltet die S. F. Aids Foundation besondere Aufklärungsseminare über die neuesten Forschungsergebnisse, die Problematik des Antikörper-Tests und auch über „sicheren Sex“ für Homosexuelle und Heterosexuelle. Schließlich werden noch private Gesprächszirkel im Schneeballsystem organisiert. Das gesamte Programm ist zu vielfältig selbst für eine Zusammenfassung an dieser Stelle; es gilt aber als modellhaft und wird nun mit Recht in anderen amerikanischen Städten nachgeahmt. Auch in Europa täte man gut daran, diese sehr erfolgreiche Vorbeugungsarbeit zu studieren.

 San Francisco unterstützt außerdem eine Betreuungsorganisation von freiwilligen Sterbebegleitern für Aids-Kranke (Shanti) und eine medizinische Sterbebegleitung zu Hause. Dies ist nicht nur wesentlich billiger als eine Stationierung im Krankenhaus, sondern vor allem auch in jeder Beziehung humaner und wird deshalb von den Patienten selber gewünscht.

 Es ist hier nicht möglich, die vielen anderen Pionierleistungen San Franciscos bei der Aids-Bekämpfung darzustellen. Nur einige wichtige neue Projekte seien noch kurz erwähnt: Unsere San Francisco State University organisierte im November 1985 die erste „Aids-Vorbeugungs-Konferenz“ unter Mitarbeit vieler Professoren, der gesamten Studentenschaft, der San Francisco Aids Foundation, städtischer Behörden, verschiedener Berufsverbände und Spezialisten aus mehreren Forschungsgebieten. Diese Konferenzwoche enthielt auch Kurse über ansteckungssicheres Sexualverhalten, private Diskussionskreise in Studentenwohnheimen sowie Video-, Film- und Theatervorführungen zum Thema Aids. Es war dies die erste Veranstaltung ihrer Art überhaupt, und auch sie erfüllte den doppelten Zweck, nicht nur die Krankheit selbst zu bekämpfen, sondern auch die durch sie ausgelöste öffentliche Hysterie. Entsprechende „Aids-Vorbeugungswochen“ sollten daher so bald wie möglich an allen amerikanischen und europäischen Universitäten durchgeführt werden.

 Unsere private sexologische Hochschule, The Institute for Advanced Study of Human Sexuality, wurde ebenfalls zunächst durch ihre Studenten in die Aids-Bekämpfung hineingezogen. Einige von ihnen engagierten sich zum Beispiel spontan in der freiwilligen Betreuung von Aids-Kranken und bei der Telefonauskunft. Bald aber forderten und begannen sie auch eigene Forschungsprojekte. So entstehen zur Zeit bei uns Dissertationen etwa über das Sexualverhalten von Männern nach ihrer Aids-Diagnose und die mögliche Infektionsrate bei Mitgliedern heterosexueller Sex Clubs. Einige Dozenten wiederum bildeten einen Arbeitskreis (Sexologisches Gesundheitsprojekt), der in Verbindung mit der San Francisco Aids Foundation an vielen Orten der Stadt Kurse über „sicheren Sex“ durchführte, und zwar gezielt jeweils für Homosexuelle, Heterosexuelle, Bisexuelle und besondere Untergruppen wie etwa Sadomasochisten. Das Institut selbst stellte entsprechendes Aufklärungsmaterial her (Merkblätter, Broschüren, Videokassetten) und nahm Vorträge verschiedener medizinischer, psychologischer und juristischer Fachleute in seinen Lehrplan auf. Das Institut wird seither auch immer häufiger von Besuchern aus Deutschland, der Schweiz, Dänemark, Schweden, Finnland und Italien um Rat und Hilfe gebeten. Dieser möglichen Zusammenarbeit sind aber leider noch sehr enge finanzielle Grenzen gesetzt.

 Die Finanzierung aller Aids-Prograrnme ist übrigens auch innerhalb San Franciscos selbst nach wie vor ein Problem. Die von der Stadt offiziell bewilligten, erheblichen Mittel reichen keinesfalls aus und müssen durch ständige Spendenaufrufe und Wohltätigkeitsveranstaltungen aufgebessert werden. Dabei erweisen sich die Bürger unserer Stadt oft als außerordentlich erfinderisch und großzügig - Radrennen, Langläufe, Circus, Rock-Konzerte, Verlosungen, Modeschauen usw. führen immer wieder erhebliche Einnahmen an die verschiedenen Aids-Programme ab. Unsere Oper erzielte mit einem Benefizkonzert -bei Teilnahme großer Stars wie Renata Scotto und Alfredo Kraus - an einem einzigen Abend 400000 Dollar, die zwischen Aufklärungs- und Betreuungsorganisationen aufgeteilt wurden.

 Aber auch kleine und mittlere Betriebe und große Konzerne spenden Geld, sowohl für städtische wie für eigene Programme. So haben z. B. mehrere große Firmen (wie Levi Strauss) besondere Aufklärungskurse für ihre Arbeiter und Angestellten finanziert. Diese Kurse werden ebenfalls von der San Francisco Aids Foundation auf dem Firmengelände abgehalten. Sie sorgen für Verständnis im Betrieb, für humane und rationale Entscheidungen, wenn Mitarbeiter an Aids erkranken, und beugen möglicher Diskriminierung am Arbeitsplatz vor.

 Der Vorbeugung gegen Angst und Vorurteile widmet sich auch unsere Presse, besonders unsere beiden großen Tageszeitungen, die San Francisco Chronicle und der San Francisco Examiner. Beide Blätter sind politisch nach deutschen Begriffen äußerst konservativ, in Sachen Aids aber von einer Liberalität, die in der Bundesrepublik schockierend wirken würde. Nicht nur beschäftigen sie offen homosexuelle Reporter und Autoren, sondern sie liefern auch einen ständigen Strom von Informationen, Berichten und Kommentaren, die das Problem für jedermann in seiner ganzen Komplexität begreiflich machen und die andernorts manchmal vorgeschlagenen simplistischen "Lösungen" ad absurdum führen. Gleichzeitig betonen sie immer wieder das Prinzip der Vorbeugung und scheuen dabei auch nicht vor früher tabuierten sexuellen Details zurück.

 Das gilt natürlich noch mehr von der seit vielen Jahren etablierten „schwulen“ Presse, deren Erzeugnisse, durch Anzeigen finanziert, überall in San Francisco kostenlos ausliegen. Hier wurde Aids von Anfang an sehr verantwortungsvoll und detailliert behandelt. Vor allem der Gedanke des „sicheren Sex“ kam ja ursprünglich von der „Basis“ her, also aus der „Schwulenszene“ selbst und mußte zunächst gegen erhebliche offizielle Widerstände durchgesetzt werden. Erst die „schwule“ Geschlossenheit in diesem Punkt zwang die Behörden endlich zum Nachgeben und führte dann zu amtlicher Unterstützung. Kurz, die Aids-Vorbeugungskampagne verlief in San Francisco völlig anders als in Deutschland, wo sie noch als obrigkeitliche Repressionsmaßnahme beargwöhnt wird und sogar die „Szene“ zu spalten droht. In den USA hat aber noch kein einziger „Schwuler“ die Vorbeugung abgelehnt oder verteufelt. Im Gegenteil: Die einzige Frage der amerikanischen Homosexuellen ist immer nur die nach der praktischen Durchführung gewesen. Natürlich spiegelt sich in diesem Unterschied auch die größere Freiheit und das größere Selbstbewußtsein der amerikanischen „Schwulenbewegung“ wieder. Damit verglichen sind die entsprechenden deutschen Versuche ja relativ zersplittert und ohnmächtig geblieben.

 Schließlich sollte man auch noch unsere lokalen Fernsehstationen erwähnen, die nach anfänglich peinlichem Versagen heute mustergültig informieren. Eine dieser Stationen tut sich besonders hervor mit regelmäßigen, didaktisch geschickt aufgebauten Dokumentarsendungen, die dann auch auf Videokassetten für den Unterricht und verschiedene Aufklärungsveranstaltungen zur Verfügung stehen.

 Aus all diesen, zumeist sehr erfolgreichen Versuchen könnte man in Deutschland lernen, obwohl hier und da natürlich kulturell bedinge Änderungen nötig wären. Es gibt aber ein Gebiet, auf dem die Deutschen sofort und ohne große Umsetzungsschwierigkeiten aktiv werden können und sollten -öffentliche, interdisziplinäre Kongresse. Solche Kongresse haben neben ihrem eigentlichen, wissenschaftlichen vor allem auch einen großen pädagogischen Wert, ja, wenn richtig organisiert, sind sie vielleicht das wirksamste Mittel für eine breitere gesellschaftliche Aufklärung. Einen guten Anfang soll der Berliner Vorbeugungskongreß im November 1986 setzen.

 In San Francisco vergeht kein Monat, ja fast keine Woche mehr ohne kleinere oder größere Aids-Konferenzen, die nicht nur die medizinischen, sondern vor allem auch die sozialen Aspekte der Epidemie behandeln. Nur um einige Beispiele zu geben: „Aids und ethnische Minderheiten - politische, juristische und finanzielle Probleme“, „Aids und medizinische Ethik“, „Aids Hoffnung und Hilfe - nationale Konferenz der Episkopalkirche“. Oder in anderen Städten: „Aids und Gesundheitspolitik - Persönlichkeitsrechte, Forschung, Vorbeugung, Finanzierung“ oder „Aids - Medizin, Recht und Versicherungsprobleme“. Diese letztere Konferenz wurde sogar simultan durch Fernsehsatelliten in hunderte amerikanische Städte übertragen, wo Interessierte aus allen akademischen Disziplinen und Berufsschichten an ihr teilnehmen konnten.

 Auf diese Weise werden die ernsten, kontroversen und teilweise äußerst vertrackten Probleme mit Aids von den besten Köpfen der Nation öffentlich ausdiskutiert, wie es sich für demokratische Gesellschaften gehört. Wie soll sich denn auch sonst eine wirklich aufgeklärte öffentliche Meinung bilden? Die hier geleistete, ehrliche Informationsarbeit läßt sich durch keine noch so gut gemeinte Regierungsverlautbarung ersetzen.

 In Deutschland aber scheint man zur Zeit noch vor dieser öffentlichen Diskussion zurückzuscheuen, weil man angeblich die Bevölkerung nicht beunruhigen will. Die Bevölkerung ist aber längst beunruhigt, und je früher man sie in eine wirklich informierte Diskussion hineinzieht, um so eher vermeidet man sonst unausweichliche Angstreaktionen. Aids breitet sich bisher unaufhaltsam weiter aus, ob nun gerade prominente Filmstars oder Kulturphilosophen daran sterben oder nicht. Die Zeit zu handeln ist jetzt.

 


En runda till stan

Gick tydligen inte att uppdatera innan jag skulle med bussen.. Så jag skriver väl dubbelt så mycket nudå. Jag och Frida stack iaf ner och åt i stan, Frida var hungrig så hon beställde en big mac. Där träffade vi Elin och hennes vän och satt med de och åt och så:) Sen gick vi upp till bion, hade lite beslutångest men valde tillslut att se flickan som lekte med elden. Jämfört med 1an var den väl en del bättre, har faktiskt ingen stärr åsikt om det. Men funderar  ni på att se den så är den iaf värd att se:) Bställde också poppisar och dricka, längesen jag åt eller drack något sånt! Men jag hade mitt nya csn kort me och fick alltihopa till ett billigt pris.




Klippning och färgning!

Har nyss kommit in genom dörren! Var nere och klippte och färgade mitt hår innan vid 4. Jag fuderade där ett litet tag på om jag inte faktiskt skulle ta och färga det brunt och permenenta det, hade varit så najs :D Men ja, jag vågade inte, vet ju aldrig vad de kan bli för fel eller om jag ens kan passa i det :) Men har klippte iaf mina toppar och flingade utväxten och sen gjorde han även några extra slingor längs med håret. Sen för att göra det ännu blondare satte vi i lite blond toning. Så nu är jag riktigt sommarblond! :) Sa till honom att nästa gång jag kommer dit att jag skulle fixa mitt hår brunt.. Men vi får se hade ju faktiskt varit jättefint nu till vintern/hösten!


Påväg..

Nu sticker jag ner mot skolan för att ha 1 eller 2 lektioner sen ska jag ner i stan och fixa och färga mitt hår och sånt, men jag kommer hem sen och skriver mer! Stressad!!

Godnatt!

Nu ska jag bädda upp och sen hoppa ner i sängen och lägga och kolla min gossipbox och mysa med mitt urmysiga duntäcke!

Vi hörs imorgon..
Godnatt bloggen ♥

Planering!

Åh vad jag hatar att vara uppbokad på så mycket.. Känns som man nästan aldrig har tid att vara med sig själv längre ;p Denna veckan har och kommer bli drastisk, fara hit och dit och göra massor! Vad jag vet har jag ingen tid ledig mera i veckan..

Den ser ut såhär;
Imorgon onsdag; Skola, FN projekt, klippning och färgning av hår, hem och powerwalka en runda med Frida sen hem och göra vid mig och sticka på bio
Torsdag; Skola, kanske en fika med Daniela, träffa Linus
Fredag; Skola, ner till jobbet för intervju, sen hem och sova, ut och hjälpa till med en kompis pappas 50års fest, vara på 50årsfesten eller ja fira hennes pappa, träffa Nicklas, utgång med Frida
Lördag; Ner till stan och träffa Danne, Frida, och Zenia, sen hem och göra vid mig och vidare på 18års fest!
Söndag; Ner klockan 9 tilldykskolan och ta oss till höganäs och dyka, sen hemoch duscha och sånt och ner till stan för att fika med massa fina tjejer :)

Det var längesen jag hade en sån här upptagen helg..

061009

Hej! Är hemma och från skolan nu.. Efter hålan hade jag matte och jag har överraskat både mig själv och min lärare känner som jag gettar det nu! Super va? Sen walkade jag och twinisen ner till ga där Sara sen mötte mig. Sen jag har varit hemma har det bara varit gossip boxen, love. Annars skulle jag fixa en heater till en kille men ja min data började cpa sig redigt mycket igår gick nte att skicka till någon ;s därför jag heller inte bloggade mera. Så nu tar detta inlägget också äckligt lång tid.. Får skriva om det hela tiden eftersom datan hoppar och suddar ut och vill inte skriva vissa saker förren man bankar och dampar tillräckligt hårt! Känns som ett ganka ljummet problem såhär men vafan har också rätt och klaga väl? :) Nu ska jag iaf in på Tysklands fnsida eller va det var och skicka ett mail till dem så jag kan få lite hjälp med FN frågorna..

Projektarbete ohyes2!

Sitter i skola och har håla just nu.. Har nyss varit på lunch och skulle nu annars börjat med företagsekonomi. Men som vanligt har vi ingen företagsekonomi så jag får sitte ajg fixa lite projektarbete.. Holly och co. är inte här de hade håla innan denna lektionen med så de gick hem.. No

Vi har ju börjat arbeta med FN nu, om 2-3 veckor ska vi vara färdigabtetade om vårt land, och ska upp och hålla tal om vårt land i aulan. Kjol, bjus och kavaj som gäller måste jag till stan och handla det? Exakt vad jag måste göra, har ingen sådär "fin" kjol och har ingen lång kavaj och äger ingen blus!

Csn kort!

Nu har jag äntligen tagit tag och registrerat mitt csn kort!
HEJ ESPRESSO HOUSE
HEJ MÅNGFÄLDIGA BIOKVÄLLAR!



Of course we can beat AIDS when those who have the cures and medications get compelled or paid enough to share the knowledge. If the epidemic was as devastating in the USA and Europe as in Africa the treatments and a cure would be available to all today. If you practice sex outside of monogamous relationships you will be a victim. Love life more than sex and you can live.
Luke, USA/Germany


051009


Nu har jag kommit hem ifrån min och Fridas långa runda.. Så ont jag har i mina ben, märker verkligen att jag inte tränar längre, träningsvärken imorgon då. Mötte Kajsa på vägen, hon hade varit och simmat nere i stan. Det skulle jag också börja med så nästa vecka ska hon och jag ner och simma! Något som definitivt ska hållas :) Bästa var nog också att jag och Frida bestämde att träffas vid brunnen vid halv 4.. Jag sitter och väntar precis utanför brunnen och efter skickar jag ett sms och frågar vart hon är men inget svar.. 5 över 5 skiter jag i det och tänker gå hem och jag går förbi nåra buskar jag hade suttit bakom och framför dessa hade Frida också suttit och väntat en halvtimme utan telefon.. Bra vi är! Men det blir att vi går lite imorgon med:)

Nu ska..

Nu ska jag ut en runda med Frida och powerwalka, vi hörs när jag kommer tillbaka ♥


Godmorgon!

Nu är jag klarfixad och är klar för att sticka till skolan. Papi gick upp tidigt idag för att kunna köra mig till skolan :) Är så trött efter de tidiga mornarna i helgen.. Idag har jag bara 3 lektioner, en på tyck, nic och så min sista på olympia. Sen ska jag hem och pawerwalka en runda med Frida så jag är lite piggare till ikväll! Och även idag blåser det så får ta min svarta tjocka vinterjacka på mig tror jag..
Har på mig;
Svarta leggings
Vitt längre linne
Beige kofta
Silversmycken
Converse
Svart lewis jacka

Kommer in bilder senare!


Godnatt

Nu ska jag alldeles snart fixa till det sista på datan innan jag går och lägger mig. Har suttit och fixat lite med olika konton till bloggen. Hittade ett sätt att få flera besökare på som ni borde testa!
http://www.viraltrafik.se/?morethanwoards@hotmailcom 
Gå in här och registera er och ni kommer automatiskt bara inom några minuter att få flera nya läsare!

Men nu ska jag sätta igång gossip boxen igen.. Men ni får sussa så gott ♥


Träningsdags

Jag och mamma var nyss och hämtade två stora feta pizzor ifrån Roma pizzeria.. Åh, så gott det var har inte ätit kebab på skitlänge! Men som vanligt när jag äter och tycker att det är gott äter ag alldeles för mycket och nu sitter jag här igen och har satans ont i min mage..:( Har inte varit en bra helg så sätt.. Har typ inte gjort någonting, mer än att varit uta och ätit, varit hemma igår och käkat massa gott helg helgen! Klart den onyttigaste helgen på länge.. Men vad ska man göra när mamma kom innan idag och sa; Asså du har ju inte ätit någonting på hela dan och sen säger du måste få mat i dig och erbjuder sig att åka och köpa en fet pizza. Man följer såklart med och käkar massor! får börja äta riktigt nu nästa vecka igen dådå.. Jag och Frida ska ut och powerwalka lite varjedag efter skolan också! Fan min träning har jag lagt av med helt också.. Måste ut och springa lite i veckan nu med då.


Vinterjacka..

Åh måste insaffa en ny vinterjacka köpte ju dock 2 andra ganska dyra förra året men man vill ju ha lite omväxling, så vi kör en till detta året :D Har varit och letat lite i diverse affärer men har väl inte hittat något alls speciellt.. Den jacka jag älskar är de två lite olika modellerna från odd molly. De ärfjolårets modell. Och Sandra ska sälja sin sa hon till mig igår så funerar på att köpa den, en silkes lång blå jacka, verkligen jättefin! Fast sen fanns där en annan förra året som mer liknar en tygjacka i vitt! Det är mer den stilen jag brukar använda och då ska Natalie sälja den också.. Så har ett svårt val. Men jag kanske borde gå på den blåa jackan och variera mig lite mer och blå passar väl till mycket?
Vad tycker ni? :)

041009

Skulle stick upp tidigt imorse för att dyka, men så kände jag mig sjuk och vädret var heller inte bra för att ta sig ut till dykningsstället ändå. Så jag smsar och säger att jag inte kommer men sen så ringer min lärare mig och typ tvingar dit mig ändå.. Så väl framme 1 timmes bilresa senare tar det kanske 5 minuter sen säger de att det har blivit för blåsigt och att vi i andra gruppen måste åka hem igen.. Så ska vi göra det nästa vecka då istället.

Så sitter har nu och har nyss käkat lite välbehövlig mat ska fixa till mig lite sen ska jag träffa någon utav de personer jag lovat träffa.. vi får se vad som händer!

Saker överallt..

Jag var och hämtade mina skor innan idag hos My.. Har kommit på att jag har massor utav grejer hos alla olika folk, har ingen koll längre. Men ni som vet mer er att ni har lånat något utav mig eller att jag har glömt det, får säga till! Jag har städat lite och hittat massa saker här hemma som tillhör många olika..

Lite saker jag vet är iaf:

Kolla om jag kanske har någonting som är ert;(har säkert mer jag inte vet om)
Daniels handuk
Mys klänning
Wides jacka
Saras tröjor
Emelies hårgrejer
Fridas ALLA saker..

Så om ni läser detta och står med eller vet att ni har någonting som är mitt så säg till så kan jag ta med det till er eller får ni komma hit och hämta det!

 


Lite bilder från igår..




031009

MMmmMMMMMmmMMMm
Ligger i sängen och fryser fortfarande efter dykningen i morse.. Hampus kom och hämtade mig vid halv 7 och sen körde vi in till stan snackade med de andra och körde den ut till kullaberg. Direkt när vi kom fram skulle vi byta om till våra dykardräckter. Jag och Sandra gick iväg en bit och började sen ta av alla varma kläder och sen slet vi med att få på några igen. Men väl klara så var dräckterna på och faktistkt varma. Så vi började fixa utrustningen
och sen var vi i vattnet! Kallt och jäkligt var det, haha jag och Sandra skrek hur kallt det var när de nådde till magen! Vi simmade ut en bit och sen började vi vår nerdyking.. Gjorde massa övningar nere vid 5 meter, dock fick jag dampet en gång under ytan. Jag skulle ta av mig dykglasögona och sen sätta på mig de igen. Men trycket mot nästa utan skydd gjorde de jäkligt svårt att andas för jag hade hela tiden andas både genom regulatorn och näsan. Men nu fick jag ej luft. så jag började röra mig framoch tillbaka och fick simma snabbt och ja smidigt? upp till ytan igen. Men vi var iaf klara runt 11 tiden då nästa grupp kom.
Bestämde med Sandra att vi skulle iväg till My för att  hämta lite grejer.. Men vi kunde inte komma hem och enda lösningen på hemgång var Jeanette. Så ja det blev den läskigaste bilresan hemåt dådå. Överkorsningar av rundeller och körningar mot rött men vi var ju lunga? Galet!

Men nu ska jag ta mig en rejäl varmdusch så jag får tillbaka lite värme uti kroppen!


Ska ut..

Har kinda fått reda på att jag har eller kommer att hamna i den tidiga dykgruppen imorgon.. Då jag kommer att gå upp ja kanske halv 6? För att fixa alla sakerna inför dyket och sen bli hämtad utav någon i vår klass..
Håller på att göra vid mig nu iaf, ska ut och käka på haket idag, har inte ätit där förut. Fast folk har berättat att det är skit gott där, så det var väl på tiden då kanske? ;p Sen vet jag inte vad vi gör, om vi sticker hem till någon eller stannar nere is stan. Måste ju ner till cardinal och checka läget en stund. Sånt som vi 17åringer får göra.. Fast dock är det bara lite mer än en månad kvar tills jag blir 18 nu! OM jag längtar!
Men nu måste jag fortsätta att klä på mig och grejer.. Men vi hörs sen   PUSSS!

021009

Dagen började tidigt med filosifiprov. Blev jäkligt flummigt och skrev tillslut 11 sidor.. Sen hade vi svenska och idtrottspsykologi. Stack sen ner i stan och provade kläderna jag hade lagt undan igår. Jag bestämde mig tillslut för kjolen, det rosa linnet och paljettvästen. Dock var det inte den västen som på tidigare bilder jag har lagt in, utan en annan som inte hade paljetter fästa i ryggen.
Vet ni vartjag ska imorgon? Antingen klockan 7 eller 12 på morgonen ska jag ut med min klass och dyka lite i havet. Kan ni tänka er att bada i october eller att vi ska vara nere under vattnat tills luften tar slut. Kommer vara nere i över 4 timmar.. Shizes vad vi kommer att frysa! Får se om det kommer in några roliga bilder ifrån det!

Och ja, slutresultat från igår, 299!:)


Torsdagskväll!

Oj, vad bara folket bara väller in på bloggen idag, är uppe i 258 sidvisningar nu! Jag och Frida sitter och kollar igenom våra planer inför festen senare och checkar the final lists! Imorgon ska vi ut och kolla runt efter lokaler att ha festen i.. Hade tänkt oss något i stil med ABF likalen eller någon lokal vid hamnen kanske. Återstår att se..

Imorgon ska jag först till skolan runt 9 och sen ska jag ut och leta och ringa upp några ställen. Sen på kvällen är det nog planerat att vi ska ut  och äta. :)
Någon som har något bra tips på ett gott ställe man kan tänkas äta på?



Pistachia

Sen när jag kom hem fick jag ett sms av Frida då hon ville att jag skulle komma ner till stan. Jag tog bussen neroch mötte upp henne och Sandra utanför pistachia. Alla 3 hade redan varit där igår men vi kunde inte motstå att gå in igen och handla lite mera.. Där träffade vi bl a. Emmy och Alexandra och några andra :) Vi kom sen ut med alla kassarna? fyllda utav godsaker. Vi promenixade sen upp till gå-gatan och tog en svång inom H&m och gina Trikot. Tror det bara var Frida som hittade lite smink och sånt. Sen tog jag och Sandra bussen hem.
Nu ska jag kolla lite mera gossip!

Lite utav de saker jag provade idag..






Ska gå..

Men nu ska jag ner en runda till i stan. Frida ska ner efter skolan och hon hade ingen att ta med. Så får ju offra mig:) ska kolla runder lite på saker hon hade tänkt ha på sig imorgon och så ska jag även ta fram och visa det jag la undan tidigare idag..

Men vi hörs när jag kommer hem ♥

011009

Nu sitter jag här och har nyss tatt mig en titt på den fina nya designen Martina har fixat åt mig :) Tack så hemskt mycket!

Kom hem från min sista lektion för bara nån halvtimme sedan. Hade först svenska i morse, sen hade jag min nästan 3 timmars lång håla. Så jag gick ner mot stan och skulle lämna tillbaka lite saker jag fick utav mamma igår. Jag kollade runder på H&m ett tag och hittade lite nya partykläder. sokm jag kommer att lägga in bilder på senare :) Jag var dock inte säker på om jag skulle ha alltihopa så jag lämnade in de tills imorgon. Senare gick jag in i lite andra affärer..

 Sen hade jag inget mer att göra gå gick emot knutpunkten, där jag såg Daniela :) Snabbt och enkelt bestämde vi oss för att ta en runda in till stan igen och ta en fika! In på espresso och handla en chi-latte, vad annars haha. Satt dör ute i den friska vinden med våra stora halsdukar svepta kring halsen! Så mysigt! Sen skulle jag tillbaka till skolan igen och ha filosofi, där vi inte gjorde så mycket utan bara satt och snackade om provet inför imorgon..


Söta Daniela, med en latte i handen! :)
 



Happy? :)

Så, jag är klar. Färdigdesignat!.. Tror jag. Iaf så som jag uppfattade dig! / Martina

RSS 2.0